Alleen de laatste kwartier was boeiend bij BV Veendam - FC den Bosch

Tekst: Jacob Kuipers
Foto's: Actafotografie.nl

"Komt gain balle op stee", zei één van de toeschouwers

De wedstrijd tussen BV Veendam en FC den Bosch kwam pas los in het laatste kwartier. Veendam leidde in de laatste kwart met 1-0. De Bosschenaren roken op dat moment hun kans, mede omdat de geelzwarten op dat moment negen fitte spelers in de ´wei´ had staan. En dat was natuurlijk ´koren op de molen´ bij de ploeg van oefenmeester Alfons Groenendijk. In de 81ste minuut werd het dan ook 1-1 en dat werd ook de uitslag. De wedstrijd was nog niet gelopen, want met een katachtige redding van de in bloedvorm verkerende doelman Peter van der Vlag voorkwam de inwoner van Wildervank een nederlaag.

De eerste 45 minuten was voor FC den Bosch. De Bosschenaren konden elkaar gemakkelijker vinden en BV Veendam was erg slordig in de passing. Na 7 minuten moest goaly Van der Vlag al zijn talenten aanspreken om middels een slyding een foutieve terugspeelbal van één van zijn maatjes onschadelijk te maken. Drie minuten later moest uitblinker Van der Vlag weer in actie komen, doordat de goed spelende Samuel Scheimann van Den Bosch, twee Veendammers het ´bos in stuurde´. Maar weer was de goaly de reddende engel

"Komt gain balle op stee", zei één van de toeschouwers over Veendam. En dat was ook zo, Veendam doolde wat in de rondte zonder dat er aanspraak werd gemaakt op een goed opgezette aanval. En als de voortzetting dan werd gevonden kwamen de passes niet aan. Het leek wel of Veendam ruzie had met de bal had. Na de thee veranderde het spelbeeld ten faveure van Veendam.

De tweede helft was iets aantrekkelder. Oud-international Theo Lucius van Den Bosch promoveerde een voorzet naar Stvan Bakx en het eindresultaat was een hoekschop. Oefenmeester Joop Gall van BV Veendam wilde niet met een 0-0 remise afsluiten en wisselde in de 66ste minuut Jansen voor Rene Wessels. En met Wessels in de ploeg weetje bij voorbaat dat er leven in de brouwerij komt.

De snelle Wessels stond nog maar koud in het veld of het was bingo. Pavel Cmovs verzond over links een lange bal op de sprintende Wessels. En zoooom, weg was hij, de verdedigers van Den Bosch huilend achter latend: 1-0. De geelzwarten stevenden lange tijd af op een overwinning. Maar in de 81ste minuut gebeurde er veel bij Veendam.

Den Bosch mocht buiten de zestien meter een vrije trap nemen en invaller John Verbeek liet uitblinker-doelman Peter van der Vlag kansloos. Soeverein zeilde de bal over de muur in de rechter bovenhoek: 1-1. Een bittere pil voor Veendam dus. Maar wat nog erger was Joop Gall ging in die tijd twee spelers wisselen. In de 81ste minuut kwam Haaye Feenstra kwam er in voor Qays Shayesteh en in de 83ste minuut kwam Angelo Cijntje er in voor Sander Rozema.

Op zich waren het voorstelbare wissels. Maar de trainer van BV Veendam kon waarschijnlijk niet voorzien dat er in de laatste 11 minuten (inclusief 4 minuten blessuretijd), twee spelers waren die hinkepinkend de eindstreep haalden. Zowel Lars Lambooij en Michael Jansen waren blij dat ze nog een beetje vooruit kwamen. Laat staan, een bal trappen.

Den Bosch had dat natuurlijk ook snel door dat Veendam met negen fitte spelers voetbalde en probeerde met een alles of niets offensief alsnog de overwinning naar Brabant te halen. Maar het was weer die dekselse Van der Vlag die met een fabelachtige redding zijn ploeg behoedde voor een nederlaag. Het bleef dus 1-1 aan de Langeleegte.