Matig spel kost Aquila 2 de overwinning.

Door op dinsdag, 5 oktober, 2010 - 15:58

BASKETBAL - Na vorige week de eerste overwinning te hebben behaald, moest deze week Aquila 2 voor het eerst thuis aantreden. De tegenstander was een achttal uit Dokkum genaamd Arrows. De mannen van Aquila 2 zijn nog altijd bezig met het in vorm raken en de organisatie binnen de ploeg te krijgen. Fysiek zijn ze erg sterk, maar op conditioneel gebied, snelheid en scherpte zijn ze nog niet waar ze kunnen staan. Het eerste kwart van de wedstrijd liet ook dit beeld zien. De aanvallen van Arrows hadden een hoog tempo en de spelers schoten door de verdediging van Aquila. De verdediging was niet scherp en gaf veel ruimte weg aan de tegenstander. Na drie minuten was de stand al 2-7. Hierna kregen de aanvallen van Aquila meer vorm. De centers werden gevonden en dankzij hun fysieke kracht werden de scores ook gevonden. Dankzij 8 punten van Willem Jan Bos in een minuut tijd was de score in de 4e minuut alweer gelijk getrokken na 10-10. Vervolgens viel Aquila weer in de problemen waar ze de eerste wedstrijd ook al mee kampte. Er was grote moeite om de scores te vinden. Dit was het gevolg van te traag spel waardoor weinig kansen werden gecreëerd. In vier minuten tijd werd slechts 2 keer gescoord. Arrows kon hier niet veel meer aan toevoegen zodat ze slechts uitliepen tot 14-18. Uiteindelijk werden de centers weer gevonden en via scores van Jeroen de Wit eindigde het eerste kwart in 21-23.

Het tweede kwart liet een verschuiving van het aanvalsbeeld zien. In plaats van de sterke centers te zoeken werd er nu meer vanaf de kop van de "bucket" geschoten. De forwards onder leiding van Roelof van der Woude maakten nu de punten. Verdedigend hield Aquila open huis. De Friezen kregen alle ruimte om van uit lay-ups te scoren en om aanvallende rebounds te pakken. Zo ging de stand tot aan zes minuten gelijk op naar 31-32. Hierna stokte, haperde en sputterde de aanval van Aquila. Met gemak behaalden Arrows een voorsprong in de rust van 33-42.

Na de besprekingen in de rust moest er verbetering in het spel van Aquila komen. Niets bleek hier echter van waar. Het spel verslechterde eerder dan dat er verbeteringen waren. In zeven minuten tijd konden de Veendammers maar 6 punten maken. De verdediging was een waar drama. Het onbrak aan scherpte en de wil om te verdedigen. Zo konden de mannen van Arrows uitlopen naar een 39-60 voorsprong. De laatste drie minuten wist Aquila de verdediging te sluiten en geen score tegen te incasseren. Aanvallend werden nog wat punten gesprokkeld waardoor de achterstand slechts 46-60 was.

Het vierde kwart liet een totaal ander beeld zien. Spelers van Arrows kregen geen centimeter meer om te basketballen. Er stond hoge druk op hun aanvalsspel waardoor veel fouten in passing en schoten werden afgedwongen. Hierdoor lukte het Aquila om in 7 minuten tijd slechts één punt tegen te krijgen. Aanvallend werd Arrows langzaam binnen gehaald via twee snelle driepunters. Door gevarieerd aanvalsspel werd er via de centers en via de forwards vele punten gescoord. Na zes minuten was de achterstand van 21 punten omgebogen tot 61-61. Dit zorgde voor veel frustratie bij de friezen die niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Zo was er eerst een speler die onbestraft Henk Jan Eiten onderuit mocht schoppen na een interceptie. Een minuut later kreeg dezelfde speler wel een technische fout wegens commentaar op de wedstrijdleiding. Het gevolg was een hectische eindfase van de wedstrijd. Nadat Aquila eerst een kleine voorsprong van 3 punten had gepakt wist Arrows toch weer langszij te komen, 69-69. De wedstrijd duurde net een minuut te lang voor Aquila. Nadat Arrows gelijk maakte wisten ze via vrije worpen de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. Een paar beslissingen vielen nadelig uit voor Aquila en zij konden hun inhaalrace niet omzetten in een overwinning. Met minimaal verschil werden de heren van Aquila met 71-74 verslagen. De eerstvolgende wedstrijd is weer een thuiswedstrijd. Zaterdag 9 oktober ontvangen zij om 20.00 uur in de Wildervanckhal de Sietsema Highlanders.