Benauwde overwinning voor BV Veendam

Door op zondag, 26 september, 2010 - 10:08

Tekst: Jacob Kuipers.
Foto's: Actafotografie.nl

LANGELEEGTE - BV Veendam heeft een verdiende overwinning behaald op MVV: 1-0. Door een doelpunt van Marnix Kolder in de 59ste minuut werden dus de punten in eigen huis gehouden. BV Veendam was wel de betere ploeg, alhoewel MVV er bij tijd en wijle heel gevaarlijk werd. En dat was halverwege de tweede helft toen doelman Peter van der Vlag enkele goede reddingen uit de ´hoge hoed´ moest toveren om onheil te voorkomen.

En de slotfase van de wedstrijd had Wessels Veendam in veilige haven kunnen brengen, maar open voor doelman Job Bulters schoot hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal. In de rust verzorgde het duo Lucas en Gea uit Oude Pekela een knetterend optreden. Scheidsrechter Gözubuyuk moest zelfs nog enige seconden wachten voordat het populaire duo aan hun afmars begon.

Na de sensationele bekeroverwinning van afgelopen dinsdag tegen Helmond Sport, ging het publiek er eens weer goed voor zitten. Want een zege van de Veenkolonialen geeft de Veendammer burger moet. Daarom was het zo jammer dat de bekerwedstrijd door zo weinig mensen werden bezocht. Een kaartje voor 5 euro is toch niet teveel.

Aan de hand van de bekerwedstrijd merkte verslaggever Martin Messing van het Dagblad van het Noorden, dan ook op of Veendam wel bestaansrecht heeft. Maar Messing kan natuurlijk makkelijk praten. Hij is geen supporter van de club. Nee, hij doet gewoon zijn werk bij de krant. En dan sta je er toch anders tegen over. Als Messing dat vind, zijn er natuurlijk meerdere clubs in Nederland die geen bestaansrecht hebben. In Voetbalinternationaal las ik dat alleen Heerenveen de gezondste club van Nederland is.

Maar nu even naar de wedstrijd toe. Na enig geschuif van Veendam moest arbiter Gözubuyuk ineens in aktie komen. Veendam kreeg ineens de moed om in het strafschopgebied te komen. Michael de Leeuw gaf een pass op maatje Andrew Ornoch en de midvoor van Veendam ging langs doelman Bulters. En ineens ging Ornoch ter aarde. Mijn gevoel zei dat het geen pennel was en ik kreeg gelijk want ook de arbiter zag hier geen strafschop in.

Deze 12 minuten waren eigenlijk het symbool voor de eerste helft. Er waren twee ploegen aan het werk die doodsbang waren om te verliezen. Je kunt deze periode ook als een soort kennismaking proces beschouwen. Maar in de 18e minuut was er een opzienbare wissel. Midvoor Ornoch werd gewisseld voor de latere matchwinner Rene Wessels. Hoogstwaarschijnlijk is Ornoch toch dermate geblesseerd geworden van zijn duikeling in het strafschopgebied.

Er kwam gaandeweg meer beleving in de wedstrijd. Doordat de geelzwarten een paar keer in een goede scoringspositie kwamen. Na een half uur kwam de thuisclub tot een vloeiende combinatie. Via Marnix Kolder, Wessels, was het weer Kolder,die zijn snoekduik niet bekroond zag met een goal. Dan was deze goal nog mooier geweest als die van Bep Bakhuis, - een Nederlandse sterspeler uit de jaren vijftig en zestig - ooit binnen kopte.

Acht minuten later was er weer een mooie aanval, waar je de vingers bij af likte.Linksback Angelo Cijntje die plotseling De Leeuw in stelling bracht.In kansrijke positie kopte De Leeuw naast het doel. En een paar minuten later werd Rene Wessels goed gelanceerd maar hij had teveel last van het gladde veld en ging onderuit. Wat mij verder opviel was dat Qays Shayesteh heel goed bezig was.

Hij had bewegingen in huis waar je de vingers bij aflikte. Een verrijking voor Veendam. Shayesteh is een tengere speler die snel is en met uitgekiende passes zijn medespelers in een goede positie manoeuvreerde. En hij legt de bal goed op de stropdas van zijn medespelers. Shayesteh stond ook aan de basis toen hij De Leeuw in kansrijke positie bracht. De Maastrichtenaren konden weinig terug doen, want Veendam dicteerde de wedstrijd. Maar MVVér Malcolm Esajas deed eindelijk eens wat terug met een afstandsschot.

De rust ging dus in met een dubbelblanke stand.Heel anders werd het in de tweede helft. Eerst moest doelman Peter van der Vlag een schot van Gerard Aafjes onschadelijk maken.De Leeuw haalde zelfs een omhaal van een MVVér vanaf de doellijn. Waar De Leeuw al niet goed voor is. Maar plotseling werd het 1-0 voor Veendam. Lars Lambooij gaf een pass op Shayesteh en stylist Shayesteh ging vlot langs zijn man en legde de bal precies voor de voeten van Kolder, die hier dankbaar van profiteerde.

Een minuut later kreeg een speler van MVV de rode kaart van arbiter Gözubuyuk, omdat hij Wessels na schopte. De Maastrichtenaren moesten dus verder met 10 man. Maar dat deerde de ploeg van oefenmeester Rene Trost niet. Met man en macht begonnen ze aan een offensief, maar doelman Peter Van der Vlag bleek weer een grote sta-in-de-weg. Van der vlag kon niet voorkomen dat MVV bijna op 1-1 kwam. Gelukkig voor Veendam ging de inzet over.

Het was Sturm und Drang wat de Limburgers deden. Continu werd de lange bal gehanteerd en de hoekschoppen waren ook niet van gevaar ontbloot. In die fase werd uitblinker Qays Shayesteh gewisseld door loopwonder Haaye Feenstra. Een ovatie van het publiek was zijn deel. Veendam stond dus enige keren met de rug tegen de ´muur´. Vooral bij hoekschoppen gingen alle spelers van Veendam naar het ´oorlogsgebied´ (strafschopgebied).

En dat hadden ze beter niet kunnen doen. Want als je een aantal spelers halverwege/voorin houdt, trek je automatisch spelers mee van MVV. Zodoende kun je dan sneller tot een tegenaanval komen. Nu was het zo dat alle Veendam-spelers zich in hun eigen 16-meter nestelden. De bal werd af en toe naar voren gepeerd, maar er was geen Veendammer te bekennen. En zodoende kon MVV steeds weer de bal in het Veendammer strafschop gebied pompen.

In die fase stond Van der Vlag als een vorst te keepen. Hij keepte dus Eredivisie waardig. En hij is voor de jonge ploeg van Veendam van grote waarde. In de laatste minuten was het dus Rene Wessels die voor open doel net naast mikte.