Rick de Groot en Ilse Huiskes verrassende winnaars van Regio Masters

TENNIS - Afgelopen zondag waren de finale´s van het Regio Masters toernooi, het officieuze Noordelijke tenniskampioenschap voor de jeugd. Dat gehouden werd op het tennispark van Tennis Club Veendam. In totaal waren er 129 deelnemers/sters uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. De Groningse Ilse Huiskes en Rick de Groot uit Oude Pekela mogen zich een jaar lang de Noordelijke regiomaster noemen.

De herenfinale ging tussen Rick de Groot en Floris Kilian. Twee reuzen van jongens van bijna 2 meter lang. Alleen Kilian had armen als volwassen boomstammen. De 20-jarige De Groot begon sterk aan de wedstrijd en won de eerste set overtuigend met 6-1 van de 27-jarige Kilian, die uit Meppel afkomstig is. Nadat de sterk serverende De Groot een service break in de tweede set had geplaatst was de wedstrijd gelopen.

Winnaar Rick de Groot - die trainer is bij tennisclub Veendam - heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Op de Nederlandse ranglijst stond hij op de 120ste plaats en na deze zege op de 70ste plek. En ook in het dubbelspel maakt hij een voorwaartse sprong. Hij stond op de 95ste plaats in het dubbelen en nu staat hij op een 26ste plaats.

Met de plaatselijke favoriet Marco van der Wal uit Veendam ging het minder goed. Van der Wal eindigde twee jaar geleden op de derde plek. En vorige jaar greep hij het zilver bij de Masters. Reden genoeg dus om de Veendammer als één van de favorieten te bombarderen. Ware het niet dat hij wegens blessure´s niet het onderste uit de kan kon halen. Hij heeft afgelopen jaar bijna geen wedstrijden en toernooien gespeeld. Momenteel werkt Van der Wal er keihard aan om op termijn weer topfit te zijn.

In de halve finale was De Groot ook al te sterk voor de nummer één van de plaatsingslijst Sander Arends uit Leeuwarden. Floris Kilian had de finale bereikt door nummer twee Roy Schoonveld uit Sappemeer in drie sets te verslaan.

Huiskens deed hetzelfde bij de vrouwen door in een spannende vrouwenfinale, plaatsgenote Joany Pontjodikromo te verslaan. Pontjodikromo won de eerste set met 7-5, maar liet het in de tweede set lopen:1-6. In de beslissende derde set kwam Huiskes op een 5-2 achterstand en het leek op een gelopen koers.

Niets was minder waar. Huiskes won vijf games op rij: 5-7. In de halve finale won Huiskes van de als vierde geplaatste Marlou Kluiving en in de kwartfinale werd afgerekend met de nummer 1 van de plaatsingslijst Ireen Kuipers.