Door op zaterdag, 27 maart, 2010 - 23:36

Rene Wessels

Tekst: Jacob Kuipers
Foto's: Actafotografie.nl

LANGELEEGTE -BV Veendam heeft de smaak te pakken van het virus der overwinningen. Nu was MVV aan de Langeleegte het slachtoffer van de dadendrang van de Veenkolonialen. Met een 1-0 overwinning op de Maastrichtenaren En de man of the match was Rene Wessels die middels een kopbal (61ste minuut) de Langeleegte in vuur en vlam zette. Door deze nipte zege is Veendam nog in de race voor de play-offs. Aan het eind van de competitie mogen de eerste acht ploegen van de Jupiler league meedoen aan het lucratieve toetje.

Alhoewel BV Veendam in de eerste helft tal van mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen, was het MVV, die de geelzwarten de eerste stuipen op het lijf joeg. Met dank aan goaly Peter van der Vlag, die alles uit zijn lenige lijf moest halen.. Hij moest zelfs twee keer vlot achter elkaar in actie komen om een treffer te verijdelen. Veendam begon dus niet scherp aan de wedstrijd en de 45 minuten die daarop volgden toonde hetzelfde beeld.
Veelvuldig rondspelen van de bal was troef.

Deze speelwijze leverde toch bijna succes op. Een knap schot van libero Paul Matthijs kon doelman Job Bulters van de Maastrichtenaren ternauwernood keren. Daarna kwam het moment dat rechtsachter Angelo Cijntje een bal liet vertrekken naar goaltjesdief De Leeuw en Rene Wessels testte de kwaliteiten van doelman Bulters en die waren goed te noemen. De Limburgers lieten in deze fase het leer ook te vaak rondgaan en dat kwam Veendam natuurlijk wel goed uit.

Pas na een half uur besefte MVV ineens dat ze met zo´n strijdwijze niks in de melk te brokkelen hadden. Tom Daemen had dat als eerste door en schoot verraderlijk op het doel van BV Veendam en het speeltuig ging net naast. Drie minuten voor rust moest Van der Vlag weer in actie komen op een goed schot. Hij moest zelfs een geweldige parade uit zijn keeperarsenaal toveren om niet verrast te worden. Veendam had dus een overwicht, maar te weinig daadkracht.

Soms kun je aan het aantal overtredingen zien hoe een wedstrijd verloopt.
Scheidsrechter Kamphuis had een makkie omdat beide ploegen niet op het scherpst van de strijd voetbalden. En qwa kijkspel wordt de wedstrijd daar ook niet vrolijker van. Ik mis dan de echte wedstrijdmentaliteit. En vlot nadat ik dat geschreven had was het de man met de prachtige naam Alair Cruz Vicente, die na rust een gele kaart kreeg. Omdat hij een doorgebroken speler onderuit schoffelde. Dat werd gelijk het sein om de knop om te zetten.

En opeens kwam weer die dekselse Angelo Cijntje in beeld. De intercyty van Veendam gaf een loepzuivere voorzet en Wessels kwam torent hoog boven de MVVérs uit en liet doelman Bulters als een blok stilstaan (1-0). De Langeleegte schreeuwde het uit van vreugde en dat was ver in de omgeving te horen. Ook de bank van Veendam liet zich niet onbetuigd en sprong een ´gat´ in de lucht.

Zo zie je maar weer. Ik had het net over wedstrijdmentaliteit. Een keer een overtreding maken, waar je geel voor krijgt. En dat was toch het keerpunt in de wedstrijd. Daar komt bij dat er in korte tijd veel wordt gespeeld en dat vergt veel energie. Daarom geef ik de jongens een grote pluim dat ze weer het ´hoofd boven water hielden´. Chappo!!!

Nu even een resumè van de nacompetie
De kampioen van de Jupiler Leaque promoveert en de nummer laatst van de Eredivisie degradeert. Maar wie nemen er nu precies deel aan de Jupiler Play-offs? Acht Jupiler Leaque clubs krijgen in de Jupiler Play-offs de kans om promotie naar de eredivisie af te dwingen. Buiten deze acht clubs komen er in de tweede ronde twee Eredivisieclubs bij (nummer 16 en 17 op de ranglijst) die meestrijden met handhaving als doel.

In de Jupiler Leaque worden 6 periodetitels verdeeld. Wie over een periode van zes wedstrijden de meeste punten bij elkaar weet te spelen, verzekert zich van een plek in de Jupiler Play-offs. Verder kwalificeren twee clubs zich op basis van de eindranglijst. Dit vormen samen de 8 gereserveerde plekken uit de Jupiler Leaque. Aangevuld met de nunmer 16 en 17 van de eredivisie. Vervolgens strijden dus 10 clubs voor 2 plekken in de Eredivisie.