Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam laat asbest uit fabriek halen

Door op donderdag, 22 september, 2005 - 14:39
zuidwending - De asbest die bij een Vrom-inspectie in het hoofdgebouw van de voormalige NZI-fabriek in Zuidwending werd aangetroffen, wordt op kosten van de gemeente Veendam verwijderd. In opdracht van B en W is een gespecialiseerd Kanaalster bedrijf ingeschakeld. Het verwijderen kost 100.000 euro. De gemeente wil dit bedrag op de eigenaren verhalen, maar of dat lukt is nog maar de vraag.

Volgens wethouder Edzko Smid (VVD) is vergeefs via bestuursdwang geprobeerd de eigenaren te bewegen om op hun kosten tot de asbestverwijdering over te gaan. Ze hadden tot 1 juni de tijd gekregen, maar kwamen niet verder dan het verwijderen van asbest uit de andere bedrijfsruimten. Daarbij is, zo bleek uit een nieuwe inspectie, onverantwoord met het asbest gesleept en is zelfs een deel ongecontroleerd verdwenen.

In de fabriek zitten diverse bedrijfjes. De gemeente schakelde een advocaat in om duidelijkheid te krijgen over de eigendomsverhoudingen. Het bleek dat op de hoofdeigenaar, een zakenman uit Oude Pekela die auto's naar het Midden-Oosten exporteert, waarschijnlijk niets valt te verhalen. Toch houdt de gemeente, aldus wethouder Smid, de claim overeind en valt die in de toekomst wellicht nog te verzilveren.

Smid zegt dat de asbestverwijdering niet langer kon worden uitgesteld, omdat de volksgezondheid in het geding is en de gemeente bovendien wettelijk tot handelen wordt gedwongen. De Vrom-inspectie beoordeelde de verwijdering als 'ernstig en urgent', vandaar ook dat delen van de fabriek zijn gesloten.

Bestemming

De NZI-fabriek verloor een kleine dertig jaar geleden haar bestemming als zetmeelbedrijf. De leeggekomen gebouwen huisvesten sindsdien tal van bedrijven, terwijl het terrein in beslag is genomen door een puinbrekerij. Tot ergernis van de inwoners van Zuidwending verpauperde de fabriek.