Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwembad Tropiqua pakt de jeugdige raddraaier aan

Door op zaterdag, 11 juni, 2005 - 13:52
veendam - Zwem- en recreatiebad Tropiqua in Veendam neemt forse maatregelen tegen overlast en agressie in het bad. Raddraaiers lopen het risico een toegangsverbod opgelegd te krijgen tot maximaal vijf jaar.

Sjaak Geerlings van Tropiqua zegt dat een kleine groep jongeren van 12 tot 20 jaar de sfeer voor bezoekers en personeel verziekt in het bad. ''Door met eenduidige afspraken te komen en deze zichtbaar te maken, moeten we kunnen optreden'', zegt Geerlings.

De straffen, verwerkt in het landelijke protocol Vrolijk en veilig, liegen er niet om. Voor het herhaaldelijk niet opvolgen van aanwijzingen van het personeel, het beledigen van medewerkers of dronkenschap staat een toegangsverbod tot maximaal veertien dagen.

Voor bedreiging en discriminatie van personeel, het discrimineren van bezoekers en diefstal staat een toegangsverbod van maximaal een jaar. Het niet betreden van Tropiqua voor maximaal twee jaar heeft Geerlings in petto voor mensen die klanten en personeel molesteren, terwijl een straf van maximaal vijf jaar wordt opgelegd voor aanranding, verkrachting, seksuele intimidatie of pedofilie in het zwembad.

'Beu'

''We zijn het beu dat mensen worden uitgescholden of dat er vechtpartijtjes zijn langs het bad'', zegt Geerlings. Het protocol Vrolijk en veilig wordt al gehanteerd in zeventig procent van de landelijke zwembaden. ''Voor zover ik weet, is Veendam het eerste zwembad in het Noorden waar dit protocol van kracht is.''

Veiligheid

Het protocol Vrolijk en veilig heeft als doel de sociale veiligheid en zwemveiligheid te vergroten. Aan dit protocol zijn huisregels verbonden. Die worden met behulp van onder meer pictogrammen op speciale posters aangegeven. Zwembaden en politie werken nauw samen.