Overslaan en naar de inhoud gaan

MaS markt op de Winkler Prins: 530 leerlingen opzoek naar vrijwilligerswerk

Door Redactie op dinsdag, 22 oktober, 2024 - 22:06

Tekst Jesse Smit | Foto's Willem van der Werf

Op dinsdagavond 22 oktober vond de jaarlijkse Maatschappelijke Stage (MaS) markt plaats op de Winkler Prins. Tijdens deze markt maakten 530 leerlingen uit de derde klassen en hun ouders/verzorgers kennis met diverse vrijwilligersorganisaties uit Veendam en omgeving. De leerlingen kregen uitleg over de MaS en konden direct in contact komen met potentiële stageaanbieders. 

Dit evenement is een belangrijk onderdeel van het verplichte MaS-programma, waarbij leerlingen van de WP uit de derde klassen minimaal 30 uur vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun ‘burgerschapsvorming’, de stageplek kiezen de leerlingen zelf. Om een handje te helpen bij die keuze is de maS markt in het leven geroepen.

De avond begon voor de leerlingen (opgedeeld in drie tijdsloten) met een korte informatieve inleiding over de maatschappelijke stage. Vervolgens konden de leerlingen zelf kijken op de markt die zich afspeelde op de begane grond van de WP, waar verschillende stageaanbieders aanwezig waren. Bijvoorbeeld zwemvereniging Bubble, de voedselbank, Veendam 1894 en ook de Sintcentrale, die groots uitpakte.
Leerlingen raakten aan de praat met de vrijwilligers, stelden vragen over de stage en een deel van de leerlingen heeft dankzij de markt een maS gevonden.

De uren die leerlingen gaan maken bij vrijwilligersorganisaties worden allemaal genoteerd in de ‘maSpas’, een klein boekje met daarin ruimte de uren te noteren en af te tekenen bij de stageaanbieder.

Enkele leerlingen deden voor de verplichte maS al vrijwilligerswerk en deze leerlingen mogen het werk daarvoor gewoon voortzetten en de uren noteren in hun ‘maS pas’