Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over markante Veendammer plekken
Met vele ongepubliceerde foto’s

Door Redactie op woensdag, 25 september, 2024 - 13:42


In de Kerkstraat opent Geert Hollemans op 8 september 1933 de tot bioscoop verbouwde schoenfabriek. Dit is een van de ruim tweehonderd foto’s in het boek Veendam – Wat verdween en weer verscheen. (Foto: collectie Rink Oosting)

Wat verdween en weer verscheen. Zo heet het boek van Rink Oosting dat in november verschijnt. De bekende Veendammer amateurhistoricus laat hierin veranderingen op 31 markante plekken in zijn woonplaats de revue passeren. 
Per situatie toont en beschrijft Oosting hoe het ooit was, wat er in de loop der jaren is veranderd en hoe het nu is. Hij belicht elke plek met een inleiding. Deze wordt gevolgd door zes historische foto’s en een actuele. Oosting noemt die van vroeger ‘uniek’ en ‘zeldzaam’. ,,Het overgrote deel hiervan is bij het grote publiek onbekend. Ze werden namelijk nog nooit gepubliceerd”, weet hij. Per afbeelding is er een korte toelichting. Op deze manier is te zien en te lezen hoe een stukje Parkstad in de loop der jaren is veranderd.

Rasechte Veendammer
Rink Oosting (1962) is een geboren en getogen Veendammer en nog steeds woonachtig in de Parkstad. In zijn directe omgeving heeft hij alles anders zien worden. ,,Het Veendam uit mijn jeugd is in de achterliggende jaren ingrijpend veranderd. Mijn geboortehuis is nog aanwezig, maar de scholen uit mijn jeugd zijn gesloopt, of hebben een andere functie gekregen. Mijn speelterrein van vroeger is nu de nieuwbouwwijk Buitenwoel”, zegt hij.
Oosting heeft al meerdere publicaties over onderwerpen betreffende de Veendammer geschiedenis op zijn naam. Vanwaar toch zijn bijzondere interesse in de historie van de Parkstad? Oosting: ,,Mijn voorliefde voor geschiedenis en verzamelen is mij ingegeven door mijn ouders. Altijd nieuwsgierig hoe het er vroeger heeft uitgezien, als mijn moeder weer vertelde over haar jeugd.”

Uniek beeldmateriaal
Inmiddels bezit hij een indrukwekkende verzameling historisch materiaal, waaronder één van de grootste beeldarchieven. Deze historische foto’s wil hij graag laten zien. Oosting: ,,In dit boek wil ik via beelden met aanvullende informatie tonen hoe Veendam veranderd is en dit door middel van grotendeels uniek en nog nooit eerder getoond beeldmateriaal uit mijn archief. Het boek leidt de lezer kriskras door Veendam, van het eerst bekende beeldmateriaal naar de huidige situatie.”

Exemplaren reserveren 
Veendam – Wat verdween en weer verscheen is een gebonden boek in A4-formaat. Het is voorzien van een harde omslag en telt 128 pagina’s met in totaal ruim tweehonderd afbeeldingen, de historische veelal in zwart/wit en de actuele allemaal in kleur. Elke foto is voorzien van een toelichting. Het boek wordt uitgegeven door Jo Tingen Public Relations in Wildervank. Daar is het ook te reserveren via het mailadres j.tingen@planet.nl. Wie dit voor 15 oktober 2024 doet, is verzekerd van het bestelde aantal. Voor reserveringen hierna geldt: OP=OP. De verkoopprijs van het boek is € 24,90. Niet gereserveerde exemplaren van Veendam – Wat verdween en weer verscheen is zijn, mits dan nog voorradig, vanaf 18 november verkrijgbaar Primera Hiemstra in de Winkler Prins Passage en bij de uitgever (www.jo-tingen.nl).

Serie
Veendam – Wat verdween en weer verscheen is het eerste boek in een driedelige serie over ontwikkelingen in Veendam. Het volgende deel is alweer in de maak. Oosting: ,,Er is veel veranderd in Veendam en er is nog volop beeldmateriaal. Een groot deel hiervan is bij het grote publiek nog totaal onbekend. Tijd dus om dit te tonen, want dat is het zeker waard.”