Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting grasveld in de wijk Plan Noord

Door Redactie op zaterdag, 21 september, 2024 - 10:47

Bewoners van de wijk Plan Noord, hebben een verzoek bij de gemeente Veendam neergelegd om het bestaande grasveld tussen de Thorbeckestraat en de Dominee Sannesstraat te herinrichten tot een geasfalteerd voetbal- en basketbalplein. Dit initiatief wordt gedragen door een brede groep ouders en kinderen uit de wijk die graag samen met de gemeente willen verkennen wat de mogelijkheden zijn om dit project te realiseren. 

Waarom een herinrichting van het grasveld?
Een veilige en plezierige speelomgeving is essentieel voor het welzijn en de ontwikkeling van onze kinderen. Het huidige grasveld biedt deze veiligheid en speelkwaliteit niet. Met de aanleg van een geasfalteerd voetbal- en basketbalplein willen we een multifunctionele, duurzame en veilige speelruimte creëren die geschikt is voor intensief gebruik, ongeacht het seizoen.

Het voorstel omvat de volgende elementen:
Asfalt met belijning: Een asfaltveld zorgt voor een egale ondergrond, wat de speelkwaliteit bevordert. De belijning zorgt voor een duidelijke afbakening van het speelveld, wat bijdraagt aan de structuur van het spel. Baskets voor basketbal: Door baskets toe te voegen, kunnen kinderen en jongeren uit de wijk ook basketbal spelen, waardoor het speelveld veelzijdiger en aantrekkelijker wordt voor een breder publiek.  Omheining met geïntegreerde doelen: Een hekwerk rondom het veld voorkomt dat ballen de straat op rollen en zorgt voor een veilige speelomgeving. Door de doelen in het hekwerk te integreren, benutten we de ruimte optimaal. 

Bijdrage aan de wijk en de gemeente.
Dit project past perfect binnen de doelstellingen van het lopende project “Noordwest op z’n best”. De realisatie van het plein draagt bij aan het versterken van het wijkgevoel, het bevorderen van een groene en gezonde leefomgeving, en het stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren – speerpunten van zowel de gemeente Veendam als het project "Noordwest op z’n best." Daarnaast is er momenteel in onze wijk een tekort aan hoogwaardige speelvoorzieningen. Een multifunctioneel plein zoals voorgesteld zou deze lacune vullen en bijdragen aan het welzijn van de wijkbewoners. 

Samenwerking en financiële haalbaarheid                                                                
De betrokken ouders en kinderen, staan open voor een samenwerking met de gemeente om de mogelijkheden en kosten van dit project te verkennen. We zijn bereid om zelf tijd te investeren in het verdere uitzoekwerk en staan open voor gesprekken over de benodigde budgetten. In dit kader zouden wij graag met u willen onderzoeken of er binnen de gemeente een vervangingsbudget voor speeltuinen beschikbaar is en of er externe subsidies beschikbaar zijn voor dit soort projecten. We denken hierbij onder andere aan het nationaal programma ‘Nij Begun’, dat wellicht ook mogelijkheden biedt, aldus Manuel Moreno namens de bewonersgroep van Plan Noord.