Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereld Alzheimer Dag in Veendam: Samen Bewegen

Door Redactie op vrijdag, 20 september, 2024 - 08:45

Op zaterdag 21 september 2024 wordt Wereld Alzheimer Dag georganiseerd in Veendam met activiteiten in Theater vanBeresteyn. Deze dag staat in het teken van bewustwording en steun voor mensen die leven met Alzheimer en hun naasten. Het Alzheimer Café Veendam en de Bibliotheek Veendam (Breinbieb) hebben een speciaal programma samengesteld dat iedereen uitnodigt om mee te doen en te leren over deze ingrijpende ziekte.

De ziekte Alzheimer
Alzheimer is een ingrijpende en hartverscheurende ziekte die niet alleen het leven van de persoon zelf, maar ook dat van hun naasten diep raakt. Het sluipt langzaam het leven binnen, waarbij herinneringen, vaardigheden en zelfs persoonlijkheden stukje bij beetje verdwijnen. Voor velen is het een confronterend en emotioneel proces om te zien hoe een geliefde zichzelf verliest in de mist van vergeetachtigheid.

Alzheimer wordt vooral geassocieerd met oudere mensen, omdat het risico op de ziekte sterk toeneemt naarmate men ouder wordt. Feitelijk komt het ook het vaakst voor bij mensen boven de 65 jaar. Echter, is het niet uitsluitend een ziekte van ouderen. Mensen jonger dan 65 jaar kunnen de ziekte ook krijgen, soms zelfs al als ze 40 zijn. Deze variant, voorkomend bij mensen jonger dan 65 jaar, wordt ‘jongdementie’ genoemd. Hoewel deze vorm zeldzamer is, laat het zien dat Alzheimer niet uitsluitend een ouderdomsziekte is.

Groot belang 
Het belang van Wereld Alzheimer Dag kan niet genoeg worden benadrukt. Het biedt een platform om de samenleving bewuster te maken van de ziekte en het stigma te doorbreken. Daarmee én daarnaast zorgt het voor meer begrip en steun voor zowel patiënten als hun verzorgers.

Programma
Entree lezing: €5,- (vol=vol, inschrijven verplicht) inschrijven kan via de website of aan de balie van de bibliotheek.
Verder zijn de activiteiten vrij toegankelijk.

10:00 - 11:00: Lezing door Douwe Draaisma
De dag begint met een lezing van Douwe Draaisma, getiteld 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Draaisma is een bekende Nederlandse psycholoog en schrijver, gespecialiseerd in het geheugen. In zijn lezing gaat hij in op hoe ons geheugen verandert met de jaren.

11:00 - 12:30: Geheugenplein
Na de lezing opent het Geheugenplein, waar bezoekers verschillende kraampjes en activiteiten kunnen bezoeken.

12:00 - 12:30: Zangpleister
Een muzikale workshop waar deelnemers voor en met elkaar kunnen zingen. Zingen blijkt niet alleen ontspannend te zijn, maar kan ook helpen bij het ophalen van herinneringen.

Samen in beweging
Wereld Alzheimer Dag in Veendam biedt een waardevolle gelegenheid om stil te staan bij de impact van Alzheimer, om te leren en ervaringen te delen. Door samen te bewegen, zowel fysiek als mentaal, hoopt de organisatie bij te dragen aan meer begrip en steun voor iedereen die met de vreselijke ziekte te maken heeft.