Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandschildering Jan van der Zee oude LTS/ Winkler Prins niet meer in Veendam

Door Redactie op maandag, 16 september, 2024 - 21:38

Maandagmorgen is een begin gemaakt met het verplaatsen van de wandschildering van Jan van der Zee uit de inmiddels gesloopte oude LTS/Winkler Prins in Veendam. Aan het eind van de middag stond het gereed om koers te zetten naar de nieuwe bestemming.

De muur moest eerst worden voorzien van een ijzerconstructie om hem daarna van de betonvloer los te maken. Daarna werd de muur met groot materieel op een dieplader geladen. 

De wandschildering zal worden geplaatst in de voormalige Sint Jozefschool in Wehe-den Hoorn die momenteel tot kunstcentrum wordt omgebouwd.

De gemeente Veendam besloot in maart om de wandschildering van Jan van der Zee in de oude Winkler Prins te slopen omdat verplaatsen en restaureren al snel 100.000 euro ging kosten. De gemeente was van mening dat de totale kosten niet in verhouding stonden met de baten. Wel werden detailfoto’s van het kunstwerk gemaakt.

Dat viel niet bij iedereen in goede aarde en daarom hebben een aantal Veendammers, onder leiding van het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV), het “Reddingsteam Jan van der Zee” opgericht om een poging te doen de muurschildering toch te bewaren en een andere bestemming voor het kunstwerk te zoeken. Erfgoedvereniging Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst kwam de Veendammers hierbij te hulp. 

Voor het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV), was het tevens aanleiding om Draaiorgel Zwarte Dorus van stal te halen voor wat vrolijke klanken maar zover kwam het niet want Zwarte Dorus arriveerde op het onjuist moment aan de J.G Pinksterstraat. Op vraag of ze er feestje van maken nu deze muurschildering definitief uit Veendam is verdwenen is Riny van der Meer duidelijk. “We maken er zeker géén feestje van maar zijn blij dat het behouden is gebleven, en we zijn zeker niet blij dat het uit Veendam verdwijnt” Dit moois had behouden moeten blijven, maar dan had de gemeente wel mee moeten werken, aldus van der Meer


Gerelateerde artikel: