Overslaan en naar de inhoud gaan

Restaria Royaal Wildervank

Door Redactie op dinsdag, 1 oktober, 2024 - 10:20

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]
Foto's Henk Gibcus

Heb je trek in iets lekkers of geen zin om te koken dan kun je je slag wel slaan bij Restaria Royaal aan de Apollolaan, in het knusse en gezellige winkelcentrum van Wildervank. Bij binnenkomst valt je oog onmiddellijk op de koelvitrine, die royaal gevuld is met allerhande snacks van kroket in verschillende varianten - rundvlees, goulash, saté, groente en kalfsvlees tot burgers, frikandellen, soufflés en schijven in grootte van normaal tot XXL speciaal.

Naast de snacks en kroketten natuurlijk de patat. Zeg het maar hoe je die hebben wilt – gewoon, met mayonaise, pindasaus, andere saus of misschien wel raspatat. Maar ook die in uitvoeringen oorlog, shoarma, stoofvlees of Joppie-saus. Joppie-saus? “Het is een al lang bestaande saus, pittig en toch enigszins zoet – heerlijk over een patatje,” somt een van de klanten op. Broodjes en stokbroodjes zijn er te veel om op te noemen. Toch maken we een uitzondering namelijk het broodje Royaal. Dit is de specialiteit van het huis - een Italiaanse bol wordt hiervoor aangekleed met een hamburger, een gebakken ei, kaas, groente, gebakken ui, komkommer, tomaat en royaal overgoten met een heerlijke saus. Voor de grote eters en klanten met een hongerig gevoel kun je deze nog krijgen in een XL variant - wow hé. Voor het broodje Royaal hebben ze veel vaste klanten. De specialiteit is wereld beroemd in Wildervank en omstreken. Die Italiaanse bol van hierboven kun je ook nog krijgen met kaas, ham/kaas, beenham, Hawaï, met rundvleessalade, gezond of filet Americain én de speciale uitvoering.  

Een andere specialiteit is de saté, gemaakt van varkenshaas. In combinatie met de onovertroffen pindasaus is dit écht een hardloper én aan te bevelen. “De klanten komen overal vandaan om hiervan bij ons aan de Apollolaan te smullen.”  Het totale assortiment is gigantisch. Dus keuze genoeg voor iedereen.
Voor de klanten met een dieet worden speciaal glutenvrije producten besteld en voor een enkele vegetariër hebben Jolanda en Alexander 7 verschillende snacks in de aanbieding.

Om de maaltijd compleet te maken of zo even lekker tussendoor is er natuurlijk het vanille softijs. Vorig jaar hebben Jolanda en Alexander een nieuwe softijsmachine aangeschaft, waarmee ze verschillende smaken kunnen combineren. “Het zijn eigenlijk 2 machines in één.” IJsverkoop kan bij warm weer ook via het loket aan de terraszijde.

Je kunt al dat lekkers meenemen naar huis, maar ook ter plekke nuttigen. “In de zaak zijn sfeervolle tafeltjes opgesteld met altijd een vers bloemetje erop en luxe stoelen die gewoon lekker zitten,” vertellen Jolanda en Alexander Veldman – Stevens enthousiast. “Bovendien kun je bij fraai zomerweer plaatsnemen op het overdekte terras (20 zitplaatsen). We horen nog wel eens: Hebben jullie de zaak verbouwd? Nou, dat is het niet, maar we zijn zuinig op onze spullen en we zorgen er altijd voor dat het er spic en span uitziet. Restaria Royaal is ons leven.”

Al 30 jaar runt Jolanda Restaria Royaal. Ze heeft de zaak van haar ouders overgenomen. Vader Lambert Stevens (78) is nog dagelijks in de zaak te vinden voor wat kleine klusjes én/of even gezellig koffiedrinken met zijn dochter en schoonzoon. Voor het maken van een praatje met de klanten is hij ook altijd in. Ja, dat krijg je als je al zolang meedraait. Je kent de klanten én de klanten kennen jou.  Alexander is wat later ingestroomd. 30 jaar! Stevens sr. had eerst een cafetaria op Bareveld t.o. het Batjes Verlaat.  Later dus aan de Apollolaan. Van snackbar/cafetaria is het bedrijf gegroeid naar een restaria. Dit woord is een samensmelting van restaurant en cafetaria.

Jolanda en Alexander kunnen het lang niet alleen af. Hun dochter Laura staat ook in de zaak, bijgestaan door verschillende andere personeelsleden. 
Al die 30 jaren hebben ze hun restaria 6 dagen per week open gehad en stonden ze altijd voor de klanten klaar. Alleen de maandag was een rustdag. Vanaf 1 juli jl. hebben ze besloten om ook de dinsdag de zaak gesloten te houden, zodat ook zij wat meer rust krijgen. Logisch toch. Iedereen heeft een 5-daagse werkweek!

Eén dag in het jaar mag niet vergeten worden. Dat is de laatste dag van het jaar - Oudjaarsdag. Dan staat alles in het teken van de oliebollen. Vanaf het terras, dan niet overdekt, vliegen de oliebollen als het ware de deur uit. Menigeen smult tot in de kleine uurtjes van deze lekkernij van Restaria Royaal.
“Het is een ware traditie al 30 jaar,” memoreren Jolanda en Alexander met een big smile. “We verkopen dan geen andere snacks, maar alléén oliebollen - ook met krenten, appelflappen, appelbeignets en appelbollen.”

Op de site staat vermeld dat kwaliteit, hygiëne en service bij Restaria Royaal veel aandacht krijgen. Je hoeft de deurknop maar in je handen te nemen om te voelen wat daarmee bedoeld wordt. Letterlijk én figuurlijk! Een voorbeeld van kwaliteit: ze gebruiken de duurste en beste olie om de klasse producten te frituren. Deze olie is samengesteld uit verschillende plantaardige oliën, bevat minder verzadigde vetzuren en is beter voor het cholesterol en hartgezondheid. Bovendien is deze olie beter bestand tegen schommelingen in temperatuur en oververhitting. Daar wordt niet op bezuinigd!

Kijken we nog even naar het woord royaal. Dat staat voor koninklijk, vorstelijk, gul, vrijgevig, niet karig, goedgeefs, hartelijk en overvloedig. Volgens ons voldoet Restaria Royaal geheel aan deze opsomming. Wordt het niet eens tijd om daar ook eens wat lekkers te halen?  Wij wensen Jolanda en Alexander nog vele jaren werk- en leefplezier toe met hun Restaria Royaal.

Meer informatie:

royaalwildervank.nl
0598 630113
roya-al@hotmail.com

Leuker is het natuurlijk om zelf eens een patatje of lekkere snack te gaan halen aan de Apollolaan 15. Eet smakelijk.