Overslaan en naar de inhoud gaan

LIVE Afscheid van de mevrouw Korthuis als waarnemend burgemeester van Veendam

Door Redactie op donderdag, 5 september, 2024 - 10:38

Datum: donderdag 5 september
Aanvang: 19:30 uur

Agenda: veendam.nl

Deze uitzending wordt live uitgezonden op de kabelkrant van Veendam [skv996], website van ParkstadVeendam.nl en op de TV2-GO app van de SKV



Foto gemeente Veendam

Burgemeester  kijkt terug op haar tijd in de gemeente

Mijn laatste bericht aan Veendam
Beste inwoners, ondernemers en organisaties

Dit is mijn laatste bericht aan u. Na ruim 13 maanden burgemeesterschap verlaat ik het prachtige Veendam. Donderdag 5 september neem ik tijdens de bijzondere raadsvergadering officieel afscheid als waarnemend burgemeester. Ik wist van tevoren dat dit moment zou komen. Toch stemt het, nu het zover is, weemoedig. Maar met dankbaarheid kijk ik terug aan mooie ontmoetingen met bijzondere mensen in Veendam.

Bijzondere ontmoetingen
Dan denk ik natuurlijk aan de bezoeken aan de echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd waren en natuurlijk aan alle dames van 100 jaar en ouder die ik mocht feliciteren met hun verjaardag. Wat een leuke gesprekken hebben we gehad. Ook de ontmoetingen met de jeugd in Veendam hebben diepe indruk op mij gemaakt. Wat een mooie ambities en vergezichten hebben sommigen van hen. Ze weten precies wat ze willen en zijn op hun eigen manier razend enthousiast. 
Maar helaas is er ook een andere kant. Er zijn veel kinderen die het moeilijk hebben en niet alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen en alles te leren wat er te leren valt. Hun thuissituatie zit soms zo vol met problemen dat er letterlijk weinig ruimte in de hoofdjes overblijft om te leren en zich te ontwikkelen. Dit is niet alleen heel zorgelijk, maar vooral heel triest. Ik hoop oprecht dat we met elkaar; ouders, scholen, welzijnsorganisaties en de gemeente dit kunnen doorbreken. Elk kind verdient immers een mooie toekomst!

Leesvaardigheid en toekomst
Een mooie toekomst voor kinderen wordt kansrijker wanneer hun leesvaardigheid wordt vergroot. Omdat veel lesstof digitaal wordt gegeven, is het steeds minder vanzelfsprekend dat kinderen een boek lezen, terwijl dat zo belangrijk is. Het vergroot niet alleen de kennis, maar biedt ook ontspanning. In het college van burgemeester en wethouders bespreken we regelmatig hoe het met onze jeugd gaat. We delen de ontmoetingen die we als individuele leden van het college met de Veendammer jeugd hebben gehad.

Samenwerking
De sfeer in het college van b en w is zonder meer goed te noemen. Natuurlijk is er af en toe een stevig gesprek, maar dat is juist positief. Door alle aspecten te bekijken, kom je verder. Ik bedank de drie wethouders; Henk Jan Schmaal, Ans Grimbergen, Bert Wierenga en de gemeentesecretaris voor de collegiale samenwerking.
Goede herinneringen bewaar ik ook aan de samenwerking met de leden van de gemeenteraad. De 21 leden van de raad zetten zich op geheel eigen wijze in voor Veendam. Dat is natuurlijk ook waar een gemeenteraad voor is. Voor raadsleden geldt, net als voor de wethouders en de burgemeester: je zit er om de gemeenschap te dienen en niet voor jezelf.

Dienstbaar
Wat is een gemeente zonder medewerkers? De medewerkers van de gemeente Veendam zetten zich iedere dag met volle overgave in om alle taken en verantwoordelijkheden van de gemeente uit te voeren. Dat is niet gemakkelijk. De vraagstukken en uitdagingen zijn vaak complex en de regelgeving wordt steeds ingewikkelder. Bij de dienstbaarheid aan de Veendammer samenleving wil ik speciaal onze politie, brandweer en BOA’s benoemen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan een veilig Veendam, vaak onder moeilijke omstandigheden. Ik wil hen heel hartelijk bedanken voor de dagelijkse inzet. Ook de mensen van de buitendienst verdienen een groot compliment. Zij zijn dagelijks voor ons op straat aan het werk, weer of geen weer.

Kansen en uitdagingen
Veendam staat voor bijzondere kansen en uitdagingen. Denk aan het uitbreiden van de toeristische mogelijkheden in Oost-Groningen, de aanleg van de Nedersaksenlijn, de Hyperloop, uitbreiding van woningbouw, meer grote wedstrijden in het Henk Nienhuis Stadion, en natuurlijk werken aan een goede toekomst voor onze kinderen. Iedere inwoner en ondernemer in Veendam kan hieraan bijdragen, evenals uw nieuwe burgemeester.

Alle goeds
Mijn burgemeesterschap eindigt op zondagavond 8 september om 23.59,59 uur. Een seconde later op 9 september is Annelies Pleyte uw nieuwe burgemeester. Zij is zich al met groot enthousiasme aan het inwerken.
Het was een eer en genoegen om uw burgemeester te mogen zijn. Ik wens u, uw dierbaren en allen die de gemeente Veendam lief hebben, voor de toekomst alle goeds.

Met vriendelijke groet,

Sandra Korthuis,
Burgemeester gemeente Veendam