Overslaan en naar de inhoud gaan

Datum bekend verwijderen wandschildering
Jan van der Zee oude LTS / Winkler Prins

Door Redactie op woensdag, 4 september, 2024 - 20:01

 

De wandschildering van Jan van der Zee uit 1958 in de oude LTS / Winkler Prins in Veendam is sinds dinsdag een zelfstandige muur.  Sloopaannemer Revoort b.v uit Tweede Exloërmond heeft het schoolpand om de wandschildering inmiddels gesloopt. De verwachting is dat vrijdag (6-9) het schoolgebouw aan de Pinksterstraat verleden tijd is.

Vanaf woensdag 11 september starten de werkzaamheden om de muur te voorzien van een ijzerconstructie. Die werkzaamheden duren waarschijnlijk t/m vrijdag 13 september zodat de muur op maandag 16 september afgevoerd kan worden.

20231110_141555-v2_0.jpg

De gemeente Veendam besloot in maart om de wandschildering van Jan van der Zee in de oude Winkler Prins te slopen omdat verplaatsen en restaureren al snel 100.000 euro ging kosten. De gemeente was van mening dat de totale kosten niet in verhouding stonden met de baten. Wel werden in detail foto’s van het kunstwerk gemaakt.

Dat viel niet bij iedereen in goede aarde en daarom hebben een aantal Veendammers, onder leiding van het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV), het “Reddingsteam Jan van der Zee” opgericht om een poging te doen de muurschildering toch te bewaren en een andere bestemming voor het kunstwerk te zoeken. Erfgoedvereniging Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst kwam de Veendammers te hulp.

Heemschut kreeg de benodigde gelden sneller voor elkaar dan ze zelf hadden verwacht om de muur te verplaatsen naar de voormalige Sint Jozefschool in Wehe-den Hoorn die momenteel tot kunstcentrum wordt omgebouwd.

Eind mei werden er aan de voor- en achterzijde multiplexplaten tegen de muurschildering gezet om beschadiging tijdens de sloop van het schoolgebouw te voorkomen. In juli werden er betonblokken in de vorm van legoblokken tegen de binnen- en buitenmuur geplaatst zodat veilig de aangrenzende muren weggehaald konden worden.


Over het Kunstwerk van Jan van der Zee
Jan van der Zee (1898-1958) was onderdeel van de kunstenaarsgroep De Ploeg. De Ploeg werd door jonge Groningse kunstenaars opgericht in 1918 en maakte in de jaren ’20 vooral expressionistisch en impressionistisch werk. Van der Zee maakte de muurschildering in Veendam in 1958 en kreeg de opdracht in het kader van de 1,5%-regeling: een overheidsregeling uit 1952 die ervoor zorgde dat 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen werd besteed aan kunst. Het werk in Veendam is dan ook een prachtig voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode.  De schildering bestaat uit 3 delen, die het vooruitgangsoptimisme goed in beeld brengen: in het linker deel staat de natuur centraal, in het rechter de techniek. Het midden verbindt de panelen met elkaar.  


Gerelateerde artikel: