Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer Nederlandse huizen hebben airconditioning

Door Redactie op dinsdag, 20 augustus, 2024 - 11:50


Foto triosolution1

Nog niet eens zo heel lang geleden was het een uitzondering als in een Nederlands huis airconditioning was geïnstalleerd. We wonen niet in de tropen, dus airco was nergens voor nodig, was de nuchtere redenering. Maar daar komen steeds meer mensen op terug. Het wordt warmer in Nederland, we hebben steeds vaker te maken met hittegolven met temperaturen ver boven de 30 graden. En er is nog een belangrijke reden om airco te laten installeren: In de winter kun je het systeem gebruiken om je huis op te warmen in plaats van te koelen.

De airco doet zijn intrede
Als je het hele jaar door een aangenaam klimaat in huis wilt, dan is een airco van NuKoel een prima investering. Hiermee kun je de temperatuur op het door jou gewenste niveau houden. Als het buiten erg warm wordt kun je er met airco voor zorgen dat de temperatuur binnen rond de 20 graden blijft. Vooral ouderen, jonge kinderen, huisdieren en mensen met longaandoeningen kunnen erg veel last hebben van de warmte. Door de airco aan te zetten kun je problemen veroorzaakt door de hitte voorkomen. Natuurlijk is het daarnaast verstandig om maatregelen te nemen om de warmte buiten de deur te houden zoals het sluiten van ramen en het neerlaten van zonwering. ’s Nachts kun je dan juist weer wat koelen door ramen open te zetten, mits deze zodanig zijn gepositioneerd dat ze geen uitnodiging zijn voor inbrekers.

Airco laten installeren
Als je airco in huis wilt dan vraag je een offerte aan bij een installateur. De prijs zal afhangen van je wensen en de grootte van het huis. Wil je alleen airco in de woonkamer of wil je het ook in de slaapkamers en eventueel andere vertrekken in huis. De installatie neemt doorgaans 1 tot 2 dagen in beslag. Het is verstandig om airco te laten installeren buiten het zomerseizoen. Als je halverwege juli, tijdens een hittegolf, ineens bedenkt dat je graag airco wilt, dan is de kans groot dat je achteraan in de rij moet aansluiten. Vaak zijn installaties dan minder goed leverbaar en is er een tekort aan personeel om alle opdrachten te laten uitvoeren. Beter besluit je in de herfst om airco te laten plaatsen. Dan kun je er in de winter van profiteren door het systeem als verwarming in te zetten en het jaar daarop is de airco beschikbaar om je door een hittegolf heen te helpen.

Onderhoud aan de airco
Een airconditioning heeft onderhoud nodig. Het systeem werkt met vloeistof die op gezette tijden moet worden bijgevuld. Daarnaast kan er natuurlijk altijd een storing optreden. Het is verstandig om je airco jaarlijks te laten controleren door een vakkundige monteur. Die kan ervoor zorgen dat het systeem op elk gewenst moment naar behoren functioneert. Vaak kun je hiervoor een contract afsluiten zodat je verzekerd bent van het juiste onderhoud voor je airco.