Overslaan en naar de inhoud gaan

Feiko loopt 550 kilometer vanuit Darmstadt naar Muntendam

Door Redactie op zondag, 18 augustus, 2024 - 10:16

Door Henk Drenth

De 80-jarige Feiko Stoppels had wederom een mooie uitdaging. Net als 2 jaar eerder een bergwandeling maken over het Sauerland & Siegerland gebergte. Waar zijn dochter in de plaats Darmstadt woont.

Feiko heeft exact op zijn tachtigste zijn uitdaging ten uitvoer gebracht. Met zijn 550 kilometer loop kreeg hij twee bergen op zijn pad. Van zo'n zevenhonderd en zeshonderd meter. “Dat was wel even afzien”, vertelde hij. Over het Sauerland gebergte kwam er nog 100 meter bij. Dat via een paadje langs de hellingberg verliep.

Precies op de dag van zijn verjaardag kwam Feiko weer in Muntendam aan. Van zijn vrouw, dochter en schoonzoon kreeg hij een warm onthaal. En was er de opwachting van de regionale en lokale pers. Via de Middenweg was hij keurig op tijd bij zijn woning. Alwaar hij onder de accordeonklanken van Bertus Kor al van ver een warm onthaal kreeg.

Op zijn 78ste verjaardag had Feiko ook dezelfde monstertocht ondernomen. In drie jaar jaar tijd heeft hij 1100 kilometer gelopen. Wel merkte hij dat het op zijn tachtigste minder gemakkelijk was. Maar heeft de 80-jarige nog steeds een geweldige prestatie neergezet.

Zijn totaal aan wandelkilometers staat op zeventigduizend kilometer. Met afstanden van 80 kilometer. “Zonder een goede conditie doe je dit ook niet.” Feiko stond er ook heel relaxt bij met het doen van zijn verhaal. Tekenen van vermoeidheid was niet te bespeuren. Hij heeft constante wandeltochten gedaan van 25 tot 30 kilometer.

Feiko was op 25 juli gestart. Overigens had hij bij regenachtig weer niet gedaan. Het is het avontuur, en genieten van een prachtige vakantie met prachtige uitzichten.

Zijn schoonzoon en dochter hebben hem twee dagen begeleidt. Zijn dartmaat zou ook voor een dag meegaan, maar die kreeg ook de smaak te pakken. De overnachtingen was over 23 keer, inclusief die in Ter Apel en in Stadskanaal. Toch ook nog afstanden erbij van 2 dagen. Want dat hoort erbij.