Overslaan en naar de inhoud gaan

Acta Speelgoed Veendam

Door Redactie op donderdag, 15 augustus, 2024 - 06:00

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]
Foto's Henk Gibcus

“Vaak komen ouders samen met hun kroost naar onze showroom. Eerst zijn de kids verlegen, maar als ze eenmaal van de glijbaan zijn geweest, gaan alle remmen los.” We zijn in gesprek met Patrick Haan van Acta Speelgoed hier in Veendam.
“Een prachtig gezicht, die stralende kinderen,” vertelt Patrick vol overgave. Want daar doen ze het voor - blije kindergezichtjes.

Patrick (36 jaar) woont al vanaf zijn 12e jaar in Veendam. Hij werkte 17 jaar bij Meilof Riks. Sinds februari van dit jaar heeft hij Acta Speelgoed overgenomen van zijn schoonouders. Het bedrijf, showroom + werkplaats, is gehuisvest aan de DWM-weg. Voor velen zullen nu de vraagtekens in de ogen verschijnen. DWM-weg? Dat is het stukje weg tussen de Industrieweg/STAR-spoorbaan en het Boven-Oosterdiep voorheen industriegebied van de Avebe t.o. de grote waterzuivering.

Acta Speelgoed maakt speeltoestellen als glijbanen, schommels, klimwanden, rekstokken, huisjes/hutten en zandbakken. Je kunt beginnen met een enkelvoudig toestel en dat successievelijk uitbreiden. De speeltoestellen kunnen allemaal met elkaar verbonden worden via loopbruggen, zodat een hele speelstad ontstaat. “Dit hebben we laatst nog gerealiseerd met 4 speeltoestellen bij een particulier. Een aanwinst voor de tuin én een prachtige manier om de kinderen de wereld te leren verkennen/ontdekken!”
Het geheel kan nog worden opgeleukt met allerhande accessoires zoals een telescoop, periscoop, verrekijker, brievenbus, scheepsbel, telefoon en stuurwiel alles in de gewenste kleur. Om het nog aantrekkelijker te maken voor de kinderen is een lachspiegel toegevoegd aan het assortiment. Zie je het al voor je? Dolle pret. Je hoeft er nog niet eens een gekke bek voor te trekken…
Andere accessoires zijn klimtouwen, ringen, duikelstangen en trapeze. 
De glijbanen zijn er in een aantal maten, die van 1,20m en een van 1,50m. Maar ook voor een hoogte van 0,60m en 0,90m. Schommels zijn eveneens in kleur leverbaar met een “gewoon” zitje, maar ook als nestschommel, waar je zelfs liggend heen en weer wiegt. Op een monkey-schommel zitten de kinderen op een soort ronde schijf met één touw in het midden. Dit vereist de nodige “schommelkunst” én oefening.


Met karabijnhaken kun je snel, veilig én eenvoudig van schommelzitje wisselen.

“De kleur van de accessoires is best belangrijk,” vertelt Patrick. “Het moet wel een beetje in de tuin passen. In een strakke moderne tuin past dan de kleur antraciet erg goed. In een “groene” tuin staat limoengroen weer beter. Ouders en kids komen daar meestal wel uit.”

Patrick levert zoveel mogelijk de bestellingen zelf bij de klanten thuis af. Het overgrote deel van de omzet gaat naar de 3 noordelijke provincies, maar via de webshop bedient hij het hele land. “Hiervoor hebben we een vaste transporteur die de order, zoals wij het willen – snel en betrouwbaar, bezorgt.”

Handige doe-het-zelvers zetten het speelgoed meestal zelf in elkaar, maar heb je daar geen zin in of tijd voor, dan biedt de montageservice van Acta Speelgoed uitkomst. Patrick komt dan zelf het toestel in elkaar zetten. In de meeste gevallen kan dat binnen één week. Kom je er toch niet uit, dan helpt Patrick je vanzelfsprekend. In veel gevallen komt hij eerst kijken waar het speeltoestel moet staan en adviseert dan verder.
Voor de speeltoestellen is nauwelijks een fundering nodig. Patrick: “We draaien naast de palen spiraalankers in de grond en bevestigen daar de palen van het speeltoestel aan. Deze palen zijn 9 x 9 cm! Dat staat als een huis.” Bovendien is het duurzaam geïmpregneerd en gecertificeerd hout!

De ondergrond kan bestaan uit een mooi grasveld, natuurlijke houtsnippers of – boomschors, maar ook worden wel rubbertegels gebruikt. Het moet wel veilig zijn. 
Uiteraard gaat alles in overleg met de klant. Indien gewenst verzorgt een hovenier het grondwerk, maar wil je het anders alles is mogelijk.

“Het voordeel van onze showroom ten opzichte van internet is dat je het materiaal in je handen kunt nemen, zien hoe het gemaakt wordt én de kwaliteit als het ware kunt proeven. Je weet dan wat je koopt! Het samen met de kinderen iets uitzoeken én alvast spelervaring opdoen kan ook. Het voordeel van onze moderne webshop is dat als mensen vandaag een order plaatsen we dit dezelfde dag nog op de post doen!”

Onze klanten zijn gewone mensen zoals jij en ik, scholen die het schoolplein willen verlevendigen, restaurants die een stukje buiten over hebben en speeltoestellen als extra service bieden aan de gasten, kinderdagverblijven, campings, wijk- en buurtverenigingen en gemeentes.”
De toestellen worden uiteraard gekeurd. Zeker voor openbare ruimtes moet alles super veilig zijn, logisch.

Dit voorjaar stond Acta Speelgoed op de tuinbeurs Tuin en Zo die gehouden werd in De Toekomst in Scheemda. Patrick enigszins trots: “Het directe contact met de (toekomstige) klant en het laten zien wat we allemaal in ons leveringspakket hebben, heeft de beurs voor ons succesvol gemaakt. Voorjaar 2025 zijn we zeker weer van de partij.”

De keuze van speeltoestellen is enorm. In de showroom hangen voorbeelden te over. In de toekomst wil Patrick zich ook richten op het zelf ontwerpen van speelgoed. “Eerst dit maar eens goed op poten zetten en dan zien we wel weer, voor nu vind ik het belangrijk om de klant zo goed mogelijk te adviseren of het nou voor een particuliere of openbare ruimte is.” 
Succes met Acta Speelgoed.

Meer informatie:
Ga eens langs aan de DWM-weg, maar maak eerst even een afspraak om niet voor de gesloten deur te komen;