Overslaan en naar de inhoud gaan

VDW Autodetailing Veendam

Door Redactie op donderdag, 1 augustus, 2024 - 06:00

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]
Foto's Henk Gibcus

Detailing komt uit het Engelse taalgebied. In het Nederlands kennen we het woord niet. Er zit wel het woord detail in, waarover Van Dale zegt dat het een klein onderdeel is van een geheel én als 2e dat het duidt op bijzonderheid. Beide zijn volgens mij van toepassing op VDW Autodetailing. Autoverzorging in de breedste zin van het woord gaat tenslotte om alles tot in de kleinste onderdelen, tot in detail, uit te voeren en is dat dan geen bijzonderheid?
Detailen is minutieus herstellen van de glans en reflectie van de autolak, wordt ook wel gezegd.

We zijn in gesprek met Bryan van der Waard van VDW Autodetailing. Hij heeft sinds ruim een jaar zijn eigen bedrijf aan de Delf 83 hier in Veendam. Naast het woonhuis heeft hij, samen met vrienden, een professionele werkplaats gebouwd van maar liefst 5 x 9 m. Hierin worden de auto’s volledig gestript (m.u.v. het motorische gedeelte) en verlaten deze weer in showroomconditie. Autoverzorging in optima forma. Maar waar bestaat dat dan uit?
“Het is een divers aanbod,” vertelt Bryan vol enthousiasme en somt op. “Interieurreiniging en -verzorging, leerherstel, ramen blinderen, remklauwen verven, steenslag herstellen, glascoating en/of chroomlijsten aanbrengen, velgen reinigen, wassen, poetsen, polijsten, lakcorrectie en zo kunnen we nog wel even doorgaan.“ Ook brengt hij bij een totaal pakket een beschermlaag - coating - aan, zodat die de auto beschermt tegen weersinvloeden, vuil, regen, zout, UV en vogelpoep. Al met al heel specialistisch werk. De beschermlaag, afhankelijk van de kwaliteit, garandeert hij voor minimaal 2 jaar, uiteraard afhankelijk van het verdere onderhoud aan de wagen.
Hij doet dit voor auto’s, campers, motoren, boten en sinds kort ook vrachtwagens. Je kunt als klant de auto bij hem aan de Delf laten verzorgen, maar ook werkt Bryan op locatie. Laatst had hij een opdracht voor een auto in de Eemshaven, dan tuft hij met zijn bedrijf-, bestelauto die kant op en verzorgt hij daar de auto ter plekke.
Zijn klanten zijn particulieren en bedrijven. En of je nu een kleine Fiat Panda hebt of een dikke Audi, BMW, Tesla of Mercedes uit het hogere segment je bent allemaal en altijd welkom bij Bryan om je auto weer in topconditie te laten brengen.

Ja, hij doet ook boten. Uiteraard gebeurt dit op een scheepswerf, waar hij dan met een kameraad/collega, die ook een eigen bedrijf heeft – Hemrica Carcleaning in De Westereen (Zwaagwesteinde) Friesland. “Dit zijn zulke grote klussen, die moet je wel met z’n tweeën doen plus dat je er een paar dagen mee bezig bent.”  
Bij een boot heb je te maken met alg- en kalkaanslag, beschadigingen door boeien en het aanmeren aan de kades maar ook hier geldt “Als je iets goeds of moois wilt hebben, moet je bij mij zijn,” Bryan met een big smile.

Bryan is eigenlijk het synoniem voor auto. Als 15-jarige was hij ’s zaterdags al actief bij een poetsbedrijf en in een wasstraat. Daarna heeft hij nog allerlei andere dingen gedaan van fietsenmaker tot binnenhuisarchitectuuur en van procesmanager tot timmerman, maar de rode draad door zijn leven is toch wel de auto. In zijn vrije tijd, hobbymatig – altijd met / aan auto’s bezig. Zijn lijfspreuk glimlachend: “Ik haal de krassen eruit, die er bij de wasstraat inkomen.”
Uitdagende en speciale klussen zijn toch wel de wat duurdere auto’s. “Toen ik de eerste Porsche onderhanden nam, was het wel even kicken.” Later volgden een Audi Rs6 en andere topmerken. “Het blijft bijzonder.”

Hoe lang ben je gemiddeld aan een auto bezig?
De tijd dat ik aan een auto bezig ben, is toch wel minimaal één dag. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de auto en wat eraan gebeuren moet.

Bryan heeft kort geleden voor een leuk prijsje een Jaguar gekocht met bouwjaar 2001 en ca. 250.000 km op de teller. Deze auto gaat hij in zijn schaarse vrije tijd als het ware restylen. Alle technieken die hij in huis heeft, kan hij dan aan de klant laten zien in dit showmodel. Een ware uitdaging en toonbeeld van zijn vakmanschap.
In de werkplaats heeft hij veschillende apparatuur staan om zijn werk vakkundig te kunnen uitvoeren. Een voorbeeld. Om velgen van een auto goed te kunnen reinigen haalt Bryan de wielen onder de auto vandaan. Op een speciale manier kan hij ze dan de nodige aandacht geven. (zie filmpje)

Jonge ambitieuse ondernemer Bryan heeft nog grootse plannen. De tuin achter de werkplaats biedt ruimte voor een eigen wasstraat. Via de werkplaats kun je dan zo doorrijden. Wie weet?

Het 1e jaar is voor deze jonge ondernemer eigenlijk heel voorspoedig verlopen. “In het begin had ik nog nauwelijks naamsbekendheid, maar dat gaat steeds beter. De klanten komen terug vanwege de kwaliteit van VDW Autodetailing en dus voor mijn manier van werken. Dat zorgt voor een stukje vertrouwen richting de toekomst. Het zou prachtig zijn als ik VDW Autodetailing ooit nog eens op een grote autobeurs met een eigen stand zou mogen presenteren. Och, dromen en wensen moeten er blijven.“

Je auto zelf wassen of dat doen  via een wasstraat is natuurlijk heel wat anders dan het opnieuw in topconditie brengen van je automobiel wat Bryan doet.
Detailing staat niet gelijk aan wassen en poetsen, maar is veel meer. De tekst, foto’s en filmpjes hebben dat hopelijk duidelijk gemaakt.

Meer informatie: