Overslaan en naar de inhoud gaan

Muzikale maandagmiddagen in de Grote Kerk Veendam

Door Redactie op donderdag, 25 juli, 2024 - 10:51

De komende 5 maandagmiddagen in juli en augustus staan de kerkdeuren van de grote kerk van 13.00 uur tot 16.30 uur open.

De Grote Kerk in het centrum van Veendam staat daar al sinds 1662 en is in de loop van de tijd een aantal keren verbouwd. De grootste verbouwing was in 1776. Het schip werd toen twee keer zo groot. Bijzonder in de kerk zijn onder andere de Herenbank, de Ommerlanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Bekijk ook eens het houtsnijwerk van de Preekstoel en de avondmaalstafel, beide uit 1767.

Er zijn rondleiders die u alles kunnen vertellen over de geschiedenis van het kerkgebouw. U kunt ook de toren beklimmen, (mooi uitzicht op de sloop van de oude LTS) en het carillon bekijken.

Het grote romantische orgel is in 1824 gebouwd door de Groninger orgelbouwer Timpe. Dat orgel was in de jaren 20 van de vorige eeuw niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes, onder leiding van organist en musicus dr. Schmidt-Marlissa in 1927 een nieuw groot concertorgel achter het front van Timpe.

Het orgel wordt gerestaureerd in de werkplaats van orgelbouwer Adema uit Hillegom. Op dit moment wordt het orgel weer opgebouwd in de kerk. Dat duurt nog tot eind september, dan is de oplevering en op 26 oktober is er een gratis kennismaking concert.

Als u de kerk bezoekt en daarvoor belangstelling heeft, kunt u even bij de orgelbouwers kijken. Als de kerk open is, is dat te zien aan de voor de kerkdeuren geplaatste vlaggen.