Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstwerk Jan van de Zee veiliggesteld met betonblokken

Door Redactie op dinsdag, 23 juli, 2024 - 10:07

De drie muurschilderingen uit 1958 van Ploegschilder Jan van der Zee in de oude Winkler Prins-school aan de J.G. Pinksterstraat zijn veilig gesteld met betonblokken.

20231110_141555-v2_0.jpg

Nadat de gemeente Veendam in maart heeft besloten om de wandschildering van Jan van der Zee in de oude Winkler Prins te slopen, heeft een aantal Veendammers, onder leiding van het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV), het “Reddingsteam Jan van der Zee” opgericht om een poging te doen de muurschildering toch te bewaren en een andere bestemming voor het kunstwerk te zoeken. Erfgoedvereniging Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst kwam de Veendammers te hulp. Voor de kosten werd o.a een crowdfunding gestart.


Muliplexplaten tegen de muurschilderingen

Op dit moment zijn de alle gelden voor de redding en herplaatsing binnen. Meerdere fondsen en een anonieme geldschieter hebben grote bijdragen gedaan. En daarnaast nog veel kleine bedragen die samen een groot bedrag vormen via de crowdfunding. 

Eind mei werd er aan de voor- en achterzijde muliplexplaten tegen de muurschilderingen gezet om beschadiging te voorkomen tijdens de sloop van het gebouw.

Eind vorige week zijn er betonblokken in de vorm van legoblokken tegen de binnen- en buitenmuur geplaatst zodat veilig de aangrenzende muren weg kunnen worden gehaald.

De verwachting is dat bij aanvang van de bouwvakvakantie er alleen nog de ingepakte muur staat met daarin de muurschilderingen van Ploegschilder Jan van der Zee.


Over het Kunstwerk van Jan van der Zee
Jan van der Zee (1898-1958) was onderdeel van de kunstenaarsgroep De Ploeg. De Ploeg werd door jonge Groningse kunstenaars opgericht in 1918 en maakte in de jaren ’20 vooral expressionistisch en impressionistisch werk.

Van der Zee maakte de muurschildering in Veendam in 1958 en kreeg de opdracht in het kader van de 1,5%-regeling: een overheidsregeling uit 1952 die ervoor zorgde dat 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen werd besteed aan kunst. Het werk in Veendam is dan ook een prachtig voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode.  

De schildering bestaat uit 3 delen, die het vooruitgangsoptimisme goed in beeld brengen: in het linker deel staat de natuur centraal, in het rechter de techniek. Het midden verbindt de panelen met elkaar.