Overslaan en naar de inhoud gaan

Rabobank schenkt 10.000 euro voor behoud kunstwerk Jan van der Zee!

Door Redactie op maandag, 22 juli, 2024 - 22:52


Foto Heemschut

Maandag 15 juli nam Heemschut bij de Rabobank in Groningen een cheque in ontvangst voor behoud van de muurschildering van Jan van der Zee in Veendam. Verschillende clubs en verenigingen kregen die middag een bijdrage voor hun project uit het coöperatiefonds van de Rabobank. Heemschut ontving 10.000 euro voor de uitname en het transport naar Wehe van de muurschildering.

De Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) zet zich al langere tijd in voor behoud van het kunstwerk in de Winkler Prinsschool. De school was al voor de helft gesloopt toen een alerte inwoonster aan de bel trok over het kunstwerk en het Dagblad van het Noorden inschakelde.

Via fondsenwerving en een crowdfunding zamelt Heemschut geld in voor behoud van het kunstwerk. De Rabobank levert hier met 10.000 euro een substantiële bijdrage aan. Het benodigde bedrag voor uitname en transport is inmiddels ingezameld. Ook is de gemeente Veendam akkoord met het reddingsplan van de WMK.

20231110_141555-v2_0.jpg

Over het kunstwerk
Jan van der Zee (1898-1958) was lid van de kunstenaarsgroep Groninger Kunstkring De Ploeg. De Ploeg werd opgericht in 1918 door jonge Groningse kunstenaars. In De Ploeg waren grofweg twee hoofdstromingen te onderscheiden: de expressionistische en de constructivistische. Van der Zee behoort tot de laatste groep.

Van der Zee maakte de muurschildering in Veendam in 1958 en kreeg de opdracht in het kader van de 1,5%-regeling: een overheidsregeling uit 1952 die ervoor zorgde dat 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen werd besteed aan kunst. Het werk in Veendam is dan ook een prachtig voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode.

De schildering bestaat uit drie delen, die het vooruitgangsoptimisme goed in beeld brengen: in het linker deel staat de natuur centraal, in het rechter de techniek. Het midden verbindt de panelen met elkaar.

Nieuwe locatie
In Wehe wordt momenteel de rijkmonumentale St-Jozefschool uit 1883 ingrijpend verbouwd. Hier zal het Kunstcentrum De Ploeg worden gevestigd dat volledig is gewijd aan het werk en het belang van schildergroep De Ploeg. De verbouwing biedt de unieke kans om de muurschildering direct na uitname in Veendam te herplaatsen in Wehe waar het op deze ideale locatie een tweede leven tegemoet gaat. Het kunstwerk komt op een prominente plek binnen het gebouw te staan en zal zo zichtbaar worden voor duizenden bezoekers.