Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Nederlandse Kampioenschappen Bandstoten Hoofdklasse

Door Redactie op vrijdag, 14 juni, 2024 - 10:10

Door Peter Panneman

Roelof Eefting van biljartclub Central uit Wildervank had een uitdagend weekend tijdens de Nederlandse kampioenschappen Bandstoten Hoofdklasse in Oirschot, Noord-Brabant. Eefting, die sinds 2003 biljart bij biljartclub Central vanuit het Raadhuis in Wildervank, vond het afgelopen weekend zwaar met bandstoten. 

Bandstoten is een zeer complex spel, maar ook erg leuk. "Je mag de ballen verzamelen, maar niet te dicht bij elkaar leggen, want bij de volgende stoot moet je nog altijd minimaal één band raken," legt Eefting uit. Zijn eerste partij speelde hij tegen Wim Pelders uit Noord-Brabant, een topklasse speler in libre met een gemiddelde van 35. Eefting zegt: "Dat heb ik nog nooit gehaald. Mijn gemiddelde na zes wedstrijden voor de bond is 28," vertelt hij met een glimlach. Pelders heeft zelfs met Dick Jaspers gespeeld voor de Europese Kampioenschappen. Eefting speelde tegen twee topklassers van Nederland en twee overgangsspelers, waarbij hij zelf op de grens van overgangsklasse zit. "Ik weiger om les te nemen," zegt Eefting. 

"Dat zit emotioneel, omdat ik het van mijn eigen vader heb geleerd." Hij merkte ook op dat er Royal Pro op de lei en de banden zat, wat bekend staat onder biljarters voor zijn gladheid. Ondanks de uitdagingen genoot Eefting van de ervaring en leerde hij veel van de competitie. "Het was een leerzaam en opwindend weekend, en ik kijk ernaar uit om mijn spel verder te verbeteren," aldus Eefting. Het was extra leuk dat de voorzitter van Central, een zeer aardige man en al meer dan 50 jaar lid, op zondag de laatste dag nog kwam om te supporten. "Dat gaf me echt een boost," zegt Eefting. "Ik won toen twee partijen en verbeterde mijn hoogste score van 21 caramboles op zaterdag naar 23 op zondag. Dat voelde geweldig." Ondanks dat er geen podiumplaats in zat.