Overslaan en naar de inhoud gaan

Turfcentrale blijft behouden

Door Redactie op woensdag, 5 juni, 2024 - 10:09

Tekst Peter Panneman | Foto's Willem van der Werf

De gemeente Veendam heeft op 12 januari 2024 de voormalige elektriciteitscentrale, beter bekend als De Turfcentrale, aan de Molenstreek 310-314 te Veendam aangekocht van het Groninger Monumenten Fonds. De gemeente heeft het pand aangekocht om te waarborgen dat de huidige kunst en culturele functie behouden blijft voor de gemeente. Na aankoop heeft de huidige huurder, de Stichting Turfcentrale, zich gemeld om het pand in eigendom over te nemen. Omdat de gemeente niet de wens heeft om dit gebouw zelf te exploiteren of in (eigen) gebruik te nemen heeft deze aangegeven hier onder bepaalde voorwaarden medewerking aan te willen verlenen.

De Stichting Turfcentrale
De Stichting Turfcentrale heeft tot op heden als enige interesse getoond om het pand aan te kopen. De stichting is de huidige huurder en huurt het pand al vanaf 2009. De stichting heeft daarmee bewezen het pand succesvol te kunnen exploiteren met de huidige functie voor een lange periode. Zij hebben daarbij al ruim vijftien jaar geïnvesteerd in het pand. Daarnaast is de stichting contractpartner van de ondernemers, de huidige onderhuurders. 

De onderhuurders hebben ingestemd met de verkoop en zien graag dat de samenwerking met de Stichting Turfcentrale behouden blijft. Gezien het bovenstaande is volgens de gemeente de Stichting Turfcentrale de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor het verkrijgen van De Turfcentrale en er voor kan zorgen dat de huidige kunst en culturele functie voor lange tijd behouden blijft voor de gemeente.