Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkler Prins ziet Michiel Smit 'liever niet'

Door op dinsdag, 10 mei, 2005 - 13:54
veendam - Ook in Veendam is een optreden van Nieuw Rechts-voorman Michiel Smit afgeblazen. Smit was uitgenodigd door de hoofdredactie van de schoolkrant, die op 18 mei een debat wilde houden over 'groepsuiting en kleding'.

Maandag ontving Smit een mailtje van de organisatie dat het debat op last van de schoolleiding 'voor onbepaalde tijd is uitgesteld' omdat 'de leiding bang (is) voor het escaleren van het debat'. Volgens een woordvoerder van de scholengemeenschap is het besluit om het debat af te blazen al voor de meivakantie genomen. "En dus ook voor de gebeurtenissen in Groningen en Assen."

Volgens de woordvoerder wordt het debat met het oog op examens en excursies, die in deze periode op grote schaal plaatsvinden, uitgesteld tot na de zomervakantie. "Mochten de leerlingen Smit dan nog steeds uit willen nodigen, dan respecteert de directie dat, hoewel de directie liever niet heeft dat Smit komt."

Deelname van Michiel Smit aan debatten tijdens Bevrijdingsfestivals op 5 mei in Assen en Groningen werd op het laatste moment afgezegd door de organisaties van de festivals. Linkse extremisten hadden bedreigingen geuit aan het adres van de organisaties.

Burgemeester Jacques Wallage van Groningen heeft de Groningse organisatie onder druk gezet Smit af te zeggen. Hij vond de uitnodiging 'vrij smakeloos'.