Overslaan en naar de inhoud gaan

’t Hoeske in Borgerswold is meer dan ontmoeten

Door op vrijdag, 26 april, 2024 - 11:18

image007.jpg

’t Hoeske is een ontmoetingsplek in een prachtig groene omgeving van Veendam. Er is van alles te doen: elkaar ontmoeten, bezig zijn in de tuin, creatief aan de slag, meehelpen in de catering, dieren verzorgen, heerlijk wandelen, samen fietsen, niets is te gek. En het mooie is: iedereen welkom!

’t Hoeske is de basis voor Actief in het Groen. Een mooie collectieve voorziening van deBasis Veendam voor alle inwoners van de gemeente Veendam. Er wordt uitgegaan van het actief inzetten van dat wat mensen (nog) wel kunnen om ze zo betrokken en actief te houden. Onlangs bezocht Hans Alderliesten van Movisie ’t Hoeske in Veendam om meer te weten te komen over Actief in het Groen. Hij was vooral benieuwd naar wat het effect van de activiteiten die Actief in het Groen organiseert heeft op de mensen. Ter plekke ging hij in gesprek met mensen die vaak te vinden zijn in en om ’t Hoeske. Ook wethouder Ans Grimbergen was hierbij aanwezig.

image008.jpg

Even rust
Zo heeft Hans een gesprek met Peter* en Gerda* (* niet hun echte namen). Peter heeft dementie, hij wil er echter niets van weten. Volgens hem is er niet zo veel aan de hand. Hij wordt ouder en ja, hij vergeet wel eens wat. Hij vindt het fijn dat ze hem bij ’t Hoeske nodig hebben. Hij doet allerhande klusjes, zowel binnen als buiten. Hij geniet ervan om samen met anderen lekker bezig te zijn.

Zijn vrouw Gerda is erg blij met de mogelijkheden van Actief in het Groen. Peter komt altijd blij en vol verhalen weer terug. Door de dementie van Peter staat Gerda altijd ‘aan’. Ze moet hem aldoor in de gaten houden, kijken waar hij is zodat ze weet dat het goed met hem gaat. Als hij naar ’t Hoeske gaat, heeft ze even tijd voor zichzelf, kan ze even ‘uit’ en op adem komen. Een win-win situatie!

Van alles te doen
Angelique Banus en Petra Bralds begeleiden de activiteiten bij ’t Hoeske. “Het mooie van ’t Hoeske is dat het voor iedereen iets te bieden heeft. Van een gezellige ontmoetingsplek binnen tot aan de slag buiten. Wat men ook wil doen, het kán.”

image009_resize.jpg

Contact met paarden
Een bijzondere activiteit is contact met paarden. Hans ontmoet Roos met pony Binky. Dieren in het algemeen kunnen zeer helpend zijn bij mensen met bijvoorbeeld dementie. Dieren oordelen niet, ze spiegelen dat wat de mens laat zien. Zo ook Binky. Hans, die geen paardenmens is, merkt dat Binky hem laat zien wat hij doet als hij voorzichtig met Binky rondloopt. Met een paar aanwijzingen van Roos wordt de interactie tussen Binky en Hans ineens veel actiever.

Veel voordelen
Margreet van den Berg van deBasis Veendam is de drijvende kracht achter Actief in het Groen. Zij heeft ook contact met paarden ontwikkeld. Dat Actief in het Groen zo’n vlucht neemt vind ze prachtig! “Deze collectieve activiteit levert zo veel op! Deelnemers hebben meer sociale contacten, voelen zich minder eenzaam, zijn mentaal weerbaarder, fitter en actiever. Maar ook mantelzorgers zoals Gerda worden ontlast. Mensen als Peter voelen zich nuttig doordat ze hun talenten in kunnen zetten, ze voelen zich gezien en nuttig.” Dat Actief in het Groen een succes is blijkt ook uit de cijfers. In het afgelopen half jaar hebben 1.403 mensen meegedaan met de activiteiten in en rondom ’t Hoeske, met 70 unieke deelnemers. Margreet, maar ook huisartsen in Veendam en andere zorgverleners, zijn er van overtuigd dat Actief in het Groen uitstel of afstel van de zorgvraag brengt en dat het vooral een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van de deelnemers en hun naasten. Ook Hans is enthousiast. “Ik ben onder de indruk van de manier waarop deBasis Veendam te werk gaat: creatief, ondernemend, verbindend. Mooi om te zien hoe belang en behoeften van inwoners zelf voorop staat – en niet de aandoening of kwetsbaarheid.”.