Overslaan en naar de inhoud gaan

Summerfun Kinderzwerfboeken4daagse 2024
29 en 30 april en 1 en 2 mei

Door Eindredactie op maandag, 8 april, 2024 - 06:10

IMG_7717.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Al voor de 4e keer op rij wordt de Kinderzwerfboeken4daagse gehouden. En… er staan weer verrassende dingen op het programma. Het thema: Welkom in de chocoladefabriek. Welk kind is niet gefascineerd van chocolade? Er is weer van alles te doen; een pubquiz voor jong én oud, een boekiezoekie, chocolive, een kinderzwerfboekencafé en nog veel meer!
Plaats van handeling, en in samenwerking met het Jakob Bruggemacentrum (JBC).

Hoe is het allemaal begonnen?
We zijn in gesprek met Bart Kruizinga en Bijka Scholtens. Ze blikken terug:
“In 2021 was de 1e editie, de z.g. corona-editie dus online, op afstand en afspraak. Ondanks de beperkingen was het een doorslaand succes.
De 2e keer, we spreken dan over mei 2022, hebben we met onze kinderzwerfboeken een tournee gemaakt door de wijken van de gemeente Veendam. Ook erg leuk. Tevens hebben we toen onze eerste bingo gespeeld en een boekiezoekie gehouden.
Vorig jaar bezochten we minder wijken, maar bleven er wel langer. Een pubquiz in vanBeresteyn was een schot in de roos. Wat hebben we weer veel kinderen blij kunnen maken!”

summerfun-logo.png

Dit jaar dus een heuse/als vertrouwd weer een Kinderzwerfboeken4-daagse. De meivakantie is een uitgelezen moment. Eerst de Koningsdag en dan heerlijk genieten van het verrassende programma.
Op maandag 29 april gaat de chocoladefabriek open met een vrije inloop met o.a. een chocoloterij, een ware chocoladeproeverij, chocoladesjoelen, chocoladetattoos, een chocoladefontein – misschien wel meerdere, chocoladetruffels maken, knutselen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Dinsdag 30 april staat het Kinderzwerfboekencafé met leesterras en voorleesverhalen centraal. ’s Avonds de pubquiz voor jong en oud in het JBC – let op: er zijn mooie prijzen te winnen.
1 mei het bekende Boekiezoekie – ga op zoek naar de verstopte boeken in heel Veendam en de dag daarna 2 mei dus de CHOCOlive. Voorlezen, bingo, pubquiz en nog veel meer.
Op de site (zie hieronder) vind je alles overzichtelijk en gedetailleerd weergegeven.

Banner.jpg

Stiekem begint het verrassende programma al op 28 april met VoorleesTV Veendam. Bart Kruizinga leest voor. Hij geeft daarin tips voor het lezen van 3 boeken, die zowel bij de bibliotheek als in de boekhandel verkrijgbaar zijn. Ook geeft hij adviezen over 2 boeken uit de eigen zwerfboekencollectie. 
De 1e keer dat Bart voorlas was met St. Nicolaas afgelopen december. Dit in samenwerking met www.parkstadveendam.nl Dat was leuk!
Het voorlezen is voor kinderen in de basisschoolleeftijd én voor de ouders/verzorgers aan te raden. Je kunt het er samen nog eens over hebben!
De pubquiz is net zo. Ook daar ligt de focus uiteraard op de kinderen, maar komen die er niet uit, dan mogen de ouderen helpen.

Kinderzwerfboek is een initiatief van de Stichting Kinderhulp. Het doel is om de kinderen leesplezier te bezorgen. Dat kan natuurlijk via een “gewoon” kinderboek, maar net zo goed kan het een strip- of plaatjesboek zijn. Leesplezier staat voorop! Hoe maakt niet uit.
Inmiddels zijn er in de gemeente Veendam 16 punten waar zwerfboeken zijn te vinden. 

Bij Summerfun aan het Jan Salwaplein staat een grote kast gevuld met boeken en zorgt Summerfun nog voor boeken in het JBC, De Molenwiek in Ommelanderwijk en bij ’t Hoeske naast de Kinderboerderij.  

Het voordeel van deze minibiebs is dat je het boek mag laten zwerven, die hoeft niet terug. Er zit géén druk op dat je binnen 3 weken het boek terug moet brengen.
Het leuke is dat het écht zwerfboeken zijn. Via een code kan de organisatie zien waar ze blijven. Laatst dook er een “Veendams” zwerfboek op ergens in de buurt van Gouda!

QR.png
 
Tijdens de Kinderzwerfboeken4daagse kun je de activiteiten van het Nationaal Fonds Kinderhulp steunen via bovenstaande QR-code. “Dit is onze online collectebus,” glimlacht Bart. Bij voorbaat dank. Bart is sinds kort regio-ambassadeur van Kinderzwerfboek, onderdeel van Kinderhulp. Eén van zijn taken hierin is het blijven promoten van leesplezier. Dat is hem als leraar aan de basisschool St. Willibrordus in Oude Pekela wel toevertrouwd. 

Summerfun laat deze zomer nog veel meer van zich horen. In de vakantie is er een Letterfeest (23 juli) met als thema Circus Summerfun. Deze vindt weer plaats in de Spelerij naast de Borgerswoldhoeve. 

Voor het verjaardagsfeestje van de kids hebben ze een thuisfuif samengesteld, waarbij de kinderen keuze hebben uit verschillende thema’s. Aan alles is gedacht, alleen voor de inwendige mens(kind) moeten ze nog zelf zorgen.
Binnenkort komt meer informatie over.

_MG_6490.jpg

Vorig jaar heeft Summerfun maar liefst 2000 BoxSum knutselpakketten gemaakt en uitgedeeld. 
Het hele team van Summerfun: Alex, Bart, Bijka, Gerard, Helga, Lea, Manon, Marianne, Mireille en de dames van het JBC Mariëlle en Iekje maken dit alles mogelijk. Een pluim is zeker op z’n plaats. Dank.
Volgend jaar bestaat Summerfun 25 jaar. Weet zeker dat ze nu al aan het nadenken zijn over hoe ze de kids van Veendam hierbij kunnen betrekken.
Dat het feest wordt staat wel vast.

Meer weten?
Facebook: Summerfun Veendam
E: summerfun@debasisveendam.nl
T: 06-36515521