Overslaan en naar de inhoud gaan

Golfclub Landgoed De Compagnie

Door Eindredactie op woensdag, 1 mei, 2024 - 06:17

20240501_DSC4822.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Henk Gibcus

In de Randstad hebben ze het Groene Hart, het nog een beetje groene gebied tussen de grote steden. Wij in Veendam hebben in de noordwesthoek van de gemeente een groene long die bestaat uit Borgerswold en landgoed De Compagnie van de golfclub. In tegenstelling tot het Groene Hart vind je hier rust en veel ruimte. Volgens Fopke Drijfholt, clubmanager, is het de mooiste golfbaan van het noorden en misschien wel een van de mooiste van ons land. Wij hebben geen vergelijk, maar het zou best wel eens kunnen, want wat een pareltje! Het meet ruim 100 ha. en is voorzien van waterpartijen met natuurlijke oevers, heuvels, boomsingels, struwelen, ingezaaide bloemenweiden, schitterende uitzichten, 18 holes voor de golf-liefhebbers én het clubhuis annex restaurant van De Compagnie. Het is zonder twijfel een ecologisch pronkjuweel. Het landgoed is openbaar toegankelijk en doorsneden met wandel/fietspaden. Het grondgebied van de golfbaan is verboden terrein i.v.m. de veiligheid. 

20240501_DSC4845.jpg

De baan is in 1989 aangelegd als een 9-holes baan. In 2006 is er 60 ha. bijgekomen en is de baan uitgebreid tot 18 holes. Landschaps-golf-architect Gerard Jol heeft de tekeningen gemaakt en het complex ingepast in de omgeving. Ook is in dat jaar het clubhuis gerealiseerd. Hierin bevinden zich nu een restaurant, een golfshop, secretariaat, omkleedgelegenheden, een bestuurskamer, receptie, kantoren en vergaderruimtes.

1.png

Het onderhoud van de baan vraagt enorm veel aandacht. Anton, hoofd green keeping, vertelt: “We werken met robotmaaiers, die we met onze GPS besturen. Dan hebben we het over de grote oppervlakten. Het gras maaien we in het seizoen op 6 mm. In de green heel kort namelijk 3,9 mm! 
Rondom de bomen zijn we aangewezen op de zitmaaier. Door de besturing met GPS weten we precies waar wat nodig is. Hier wat extra besproeien, daar wat meer of minder meststof, het is net als in de landbouw - precisie beheer. Door de aandacht voor de natuur en het werken met biologische materialen kom je op het landgoed niet alledaagse plantensoorten tegen. Dieren als reeën, vossen, ijsvogeltjes, vleermuizen zijn géén zeldzaamheid.” 

20240501_DSC4816.jpg

Golfclub Landgoed De Compagnie telt 1450 leden, 34% van de leden is afkomstig uit Veendam, 32% komt uit de stad. De regio vertegenwoordigt het restant. Tweederde van de leden golft veelal op de 18 holes baan, terwijl de anderen zich bezighouden op de separate par 3 baan. Deze is korter en minder moeilijk. De afstand tussen afslagpunt (tee) en hole ligt tussen de 45 en 100 m. “Deze vorm van golf wordt ook wel shortgolf genoemd,” legt clubmanager Fopke uit. “Het is dan al snel leuker, zeker voor beginnende en minder ervaren spelers. Een spelletje golf over 18 holes bedraagt aan tijdsinvestering al snel 4 uur. Je loopt ongeveer 10 km! Slagen van 180 m en meer zijn geen uitzondering. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”
Bij het golf speel je met een soort handicaps. Dat is net zoals bij het biljarten. Mindere spelers kunnen zo ook van betere winnen. Voor familiesport is dit natuurlijk super. Zo neemt een pas beginnende puber het op tegen zijn ervaren vader, maar het resultaat kan zijn dat de zoon wint. Prachtig toch!

20240501_DSC4863.jpg

Golfclub Landgoed De Compagnie richt zich op de breedtesport. Golf moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zijn er verschillende soorten lidmaatschappen, die qua prijs nogal uiteen liggen. Fopke: “Niet golfers denken dat golf een elitaire sport is én duur. Spelers anno nu weten wel beter. Dat is allang verleden tijd. Zeker bij Golfclub Landgoed De Compagnie staat men voor laagdrempeligheid, betaalbaarheid en met elkaar genieten van de fantastische baan.
Natuurlijk is het leuk dat je spelers hebt binnen de vereniging die boven het maaiveld uitsteken en een hoog niveau bereiken. Marit Harryvan is zo’n paradepaardje. Zij heeft o.a. meegedaan aan de Jeugd Olympische Spelen, behaalde de titel Nederlands Kampioen en is sinds een jaar golfprofessional.

20240501_DSC4854.jpg

Zoals bij veel verenigingen draait ook Golfclub Landgoed De Compagnie op de inzet van vrijwilligers. Meer dan 100 m/v, jong en oud(er) zetten zich in voor de club. Allerhande werkzaamheden worden verricht. Maar, omdat de club zo groot geworden is, heeft het bestuur een clubmanager aangesteld in de naam van Fopke Drijfholt. Fopke heeft als taak meegekregen om de club te professionaliseren. Deze functie bekleedt hij sinds begin 2022. Inmiddels is hij vraagbaak voor velen. Fopke heeft een sportachtergrond, heeft sportkunde gestudeerd aan de Hanzehogeschool. Ook is hij consulent geweest bij de sportraad en heeft hij 8 jaar ervaring opgedaan in de ICT. 

20240501_DSC4850.jpg

Aan activiteiten ontbreekt het niet bij de Golfclub Landgoed De Compagnie. Veel teams (25) spelen regionaal en/of landelijke competitie. Elk team bestaat uit 6 personen. Daarnaast zijn er doordeweeks speelmomenten voor heren, dames en senioren. Hierbij staat het recreatieve golf voorop én natuurlijk de gezelligheid en het sociale contact. Elke 3e donderdag van de maand is er een speciale opstapavond voor nieuwkomers – een gratis kennismaking!
Voor nieuwe leden biedt de vereniging een golfbuddy aan. Dit is een medelid die het nieuwe lid introduceert bij de anderen, zodat die zich spoedig thuis voelt en niet als een verloren schaap ronddwaalt.
Dan zijn er nog de clubkampioenschappen en de strijd om de maandbeker.
Ook is er een bedrijvencompetitie en wordt er gespeeld om de business cup.
Na het spel is er altijd ruimte voor een samenzijn in het restaurant. Hier is het motto: “Gastvrijheid met een glimlach.” Het restaurant is er niet alleen voor de leden, iedereen is van harte welkom voor gewoon een kopje koffie of biertje, glaasje wijn tot een geheel verzorgde lunch of diner.

20240501_DSC4827.jpg

Er is nog veel meer te vertellen. Golfacademie met z’n clinics, golfshop, de maandelijkse digitale nieuwsbrief, het kwartaalblad Neary en ga zo maar door. De ruimte hiervoor ontbreekt.
De ambitie is om Golfclub Landgoed De Compagnie nog meer en beter op de kaart te zetten met internationale wedstrijden, gastspelers en de samenwerking met het regionale bedrijfsleven. Arrangementen – sportieve/toeristische/bedrijfsuitjes met horeca in combinatie met bezienswaardigheden zitten in de planning. 
“Genoeg werk aan de winkel,” glimlacht Fopke Drijfholt.
Zijn motto is altijd: “Goud voor elkaar.” 

20240501_DSC4860.jpg

Meer info:

Langsgaan is natuurlijk veel leuker!