Overslaan en naar de inhoud gaan

Diplomamiddag Kleuren Turen bij SV Clias

Door op maandag, 18 maart, 2024 - 08:30

PXLS5519.jpg
Foto: Hilda Koopmans

Op zaterdag 16 maart was het dan eindelijk zover. Alle recreatieve turnsters deden mee aan de allereerste editie van het Diplomaturnen van de methode Kleuren Turnen. Een leermethode om één of twee keer per jaar de vooruitgang van de turnsters in de met name recreatieve groepen te meten. Aan deze middag deden 42 kleurenturnsters mee. Zij ontvingen na afloop allemaal een diploma.

SV Clias is afgelopen najaar gestart met de Kleuren Turnen methode. Deze leerlijn geeft de trainsters niveau 2, die voor de groepen basis en recreatief turnen staan, een goede houvast om de lessen te verzorgen en toe te werken naar tastbare doelen voor de turnsters. De kleurenturnsters zelf zien ook hun vooruitgang door middel van het doelenboekje dat tijdens iedere les gebruikt wordt. Zo mogen ze in iedere les, wanneer iets zelfstandig gelukt is, achter dit onderdeel een sticker plakken. Is het boekje vol dan mag deze mee naar huis.

Anders dan bij wedstrijden kregen de turnsters geen cijfers of punten op hun diploma's maar werden ze beoordeelt of nog niet lukte, lukte met hulp, alleen, gecontroleerd & beheerst, gecontroleerd met de juiste houdingen of tot slot technisch goed & wordt mooi uitgevoerd.
De beoordeling werd gedaan door turnsters van de selectiegroepen van SV Clias. Voor de één de eerste keer dat ze zichzelf jury mocht noemen voor de ander de tweede keer. Na afloop waren enkele meiden verbaasd over zichzelf dat zij al de andere clubgenoten konden jureren.

De middag begon met de turnsters die voor diploma Groen gingen. Dit is het vierde diploma in de rij en het eerste diploma waarbij de vier toestellen sprong, brug, balk en vloer zoals in de officiële wedstrijden gebruikt worden.
Daarna was het de beurt aan turnsters die meededen en nadien diploma Lila in ontvangst mochten nemen. Lila is het allereerste diploma en heeft zes voorbereidende onderdelen waarbij aangepaste toestellen worden gebruikt. Zo is de balk van 10 centimeter en 1 meter hoog nog niet aan de orde. De oefening balanceren gebeurt op een gymbank.

Na deze diplomamiddag zullen de trainsters kijken wie voor welk volgende diploma zal gaan. Dit kan dezelfde kleur zijn omdat hier ruimte voor verbetering is maar ook de volgende kleur of zelfs het overslaan van een kleur is mogelijk.