Nieuws

Opgeven is voor Gonnie Boer geen optie – Alpe d’HuZes



20240411-_DSC5001.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Henk Gibcus

We hoeven er niet omheen te praten. Iedereen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken, zelf of bij een van je naasten. Daar kunnen we moeilijk over doen, maar het is gewoon een feit. We hebben het over de ziekte kanker. Kanker is er in een veelheid aan soorten van longkanker, baarmoederhalskanker tot alvleesklierkanker en van dikke darmkanker tot prostaatkanker. Dit zijn de meest voorkomende soorten. Al jaren zet het Koningin Wilhelmina Fonds beter bekend van de afkorting KWF zich in om deze ziekte te bestrijden. Eén van de manieren om geld in te zamelen is het beklimmen van een beroemd, voor sommigen een beruchte, berg in het Zuidoosten van Frankrijk de Alpe d’Huez op zo’n 60 km van Grenoble en hemelsbreed gelegen tussen Lyon en Turijn (Italië). 

Gonnie Boer uit Muntendam loopt dit jaar op donderdag 6 juni mee. Haar streven is om 1 maal naar boven te wandelen, “dan ben ik tevreden, maar… als ik me goed voel, probeer ik het ook nog voor een 2e keer!” Ze denkt ongeveer 4 uur nodig te hebben om op de top te komen. Even bijkomen en dan nog minstens anderhalf uur met de bus of kabelbaan naar beneden én als het kan misschien nog een keertje omhoog! 
Ze weet waaraan ze begint. De klim is 14,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 8% en een hoogteverschil van 1118 m. In 2018 is ze als supporter mee geweest, nu dus zelf aan de bak.
Haar dochter en schoonzoon hebben toen de gok gewaagd. Dochterlief heeft de alp 2 maal hardlopend onder controle gekregen, schoonzoon maar liefst 5x fietsend. Wow, wat een prestatie!

20240411-_DSC4995.jpg

Ze is volop in training. 3 x per week op de sportschool Oxygym met krachttraining, loopband en interval op de fiets. En dan nog 1 x 1½ uur yoga en ’s zaterdags een lange(re) afstandstocht – nu loopt ze nog in de buurt, maar binnenkort ook uitgezette wandeltochten in het land. Het trainingsschema heeft ze van de organisatie gekregen en behelst een opbouw van 16 weken. “Met zo’n trainingsprogramma moet je ook je rust in de gaten houden. Dat moet wel in balans zijn,” glimlacht Gonnie.

Dat wandelen doet ze graag. Kennedymarsen (80 km) en in België een 100 km tocht heeft ze al op haar palmares staan. Voor kortere tochten draait ze haar hand niet meer om. “Nou ja, je moet het wel onderhouden. Die lange tochten zijn al heel wat jaartjes geleden!”

1_resize.png

 
Gonnie loopt mee in het team T(h)alent met teamleider Koert Thalen. Ze kent de andere teamleden nog niet, die komen overal vandaan. Alle 21 teamleden moeten minimaal € 2500,00 zien binnen te halen. Dit gaat veelal via sponsoring door familie, kennissen, vrienden en bedrijven. Dat kan via haar persoonlijke actie pagina: opgevenisgeenoptie.nl
 
Op deze link zijn ook de trainingsschema’s, voedingsadviezen, kledingtips en allerlei andere informatie te vinden over deze prestatietocht.
Op het moment van het interview heeft Gonnie al € 2408,00 binnen. “Ik ga er vermoedelijk dik overheen!” Mooi om te vermelden is dat ook wildvreemde mensen Gonnie sponsoren. Die zijn haar op het spoor gekomen en misschien zelf wel lotgeno(o)t(e) - hartverwarmend.
Het nummer achter haar naam is het inschrijfnummer!

20240411-_DSC4991.jpg

De Alpe d’Huez is op 6 juni afgesloten voor alle verkeer. De wandelaars lopen zoveel mogelijk rechts. De hardlopers daarnaast en de fietsers links, zodat iedereen zonder hinder van elkaar naar boven kan. In 2 haarspeldbochten staat verzorging vanuit de organisatie. Er mogen maximaal 5000 mensen meedoen. 

“1 juni vertrekken we van hieruit. Dan kunnen we nog een paar dagen acclimatiseren.  Hopelijk is het niet al te warm en niet te veel regen. Dat zou de tocht extra zwaar maken. Je moet wel rekening houden met de temperatuur. In het dal is het vaak veel warmer dan op de top.” Haar dochter sponseert haar met het shirt van Alpe d’HuZes.

2B.jpg
 
Alhoewel ze haar teamgenoten nog niet kent, staat wel een gezamenlijke maaltijd na afloop van de grote dag op het programma. Dan zullen de ervaringen wel met elkaar gedeeld worden. 

Mocht je na het lezen van deze reportage enthousiast geworden zijn, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar in het hotel. Dus…

In het begin hebben we het gehad over de Alpe d’Huez. Berucht én beroemd. Beroemd om zijn prachtige omgeving met fantastisch natuurschoon met mogelijkheden om van allerlei sporten te bedrijven, zowel ’s zomers als ’s winters – rodelen, sleeën, paragliding, trail, skiën, klimmen, wandelen en nog veel meer.
Berucht als etappe eindpunt van de Tour de France. Oh, oh, wat kan het dan een martelgang zijn! Laatste keer dat een Nederlander hier als 1e finishte was Gert-Jan Teunissen, inmiddels 35 jaar geleden! Overigens wordt deze berg niet ieder jaar in de route opgenomen!

20240411-_DSC4993.jpg

De naam van de berg is Alpe d’Huez. 
De naam van het evenement luidt Alpe d’HuZes. Vanwaar dat verschil?
Het cijfer zes duidt aan dat de wielrenners maximaal 6 x op die dag naar boven mogen! Of is het omdat dit goede-doel-evenement in 2006 is gestart? Vermoedelijk wel dit laatste.

De bijnaam van de Alpe d’Huez is: Berg van de emoties.
Gonnie heeft jarenlang geen energie gehad, de oorzaak laat zich raden. Nu kan ze dit weer. “Ik ben zo dankbaar én extra gemotiveerd.” 
Gonnie – heel veel succes en geniet ook vooral die dag.