Agenda

Mattheus Passion uitgelegdDatum: 
donderdag 7 maart 2024 19:30

 

_MG_7265.jpg

Op donderdagavond 7 maart is er een uitleg met luistervoorbeelden over de Mattheus Passion van J.S.Bach door organist-dirigent Wim van de Laar.
Het is in de Grote Kerk te Veendam, aanvang 19.30 uur, eindtijd ca. 21.30. Er wordt een kleine bijdrage voor koffie / thee gevraagd. Opgave wordt op prijs gesteld, dat kan via Marjan Pierhagen, (0598) 613 308 of marjanp (at) netvisit.nl

In 1870 werd de Mattheus-Passion van Bach voor het eerst in Nederland (Rotterdam) uitgevoerd. Vooral dankzij Willem Mengelberg in Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging in Naarden ontstond er in ons land een echte Mattheus Passion traditie. Nergens ter wereld wordt dit werk zo vaak uitgevoerd als in Nederland! Jaarlijks wordt op meer dan 100 plaatsen in Nederland in de weken vóór Pasen het indrukwekkende werk uitgevoerd door solisten, koren en orkesten. 

Ook niet-kerkelijken laten zich ontroeren door deze muziek, en nemen één keer per jaar de urenlange zit op ongemakkelijke kerkbanken voor lief - hoewel het werk ook in grote theaters en concertzalen op het programma staat (Oosterpoort!). 

Wim van de Laar zal vele luistervoorbeelden toelichten en beantwoordt vragen.

In de kerkdienst van Goede Vrijdag 29 maart (in de Grote Kerk van Veendam, aanvang 19.30) zingt Ensemble Vocales (begeleid door kistorgel en cello) de koralen uit de Mattheus Passion.