Nieuws

Plasticflacons vanuit een ander perspectief
Lucas Wever Veendam_DSC3842.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Henk Gibcus

In het keukenkastje, in de badkamer overal vind je in huis plasticflacons van afwasmiddelen, shampoo, badschuim en/of andere reinigingsproducten. En wat doen we ermee als ze leeg zijn? Ze belanden, als het goed is, in de container met de oranjedeksel. Prima. Maar wellicht kun je er ook nog een andere bestemming aan geven? Lucas Wever heeft er over nagedacht. Hij gebruikt de flacons om er fraaie creatieve figuren van te maken zoals bijvoorbeeld: Fred de pinguïn of een soort aquarium met visjes. Om erop toe te zien dat al dat plastic niet in het milieu terecht komt, houdt Snor, de politieagent, een oogje in het zeil.

_DSC3841.jpg

De lege flacons “bevrijdt” Lucas van hun etiket. Vaak zitten die goed vast, dus ook de lijmresten moeten verwijderd worden. Daarna beschildert Lucas de flacons en decoreert ze met van alles en nog wat, zodat het aantrekkelijke figuren worden. Om dit soort figuren te maken in een soort workshop met kinderen is natuurlijk fantastisch, want de creativiteit van kinderen is grenzeloos, plus dat ze zich bewust worden van al dat plastic afval.

_DSC3837.jpg

Met zijn creaties heeft hij ook verschillende bedrijven en instanties benaderd om te zien of ze er wat mee konden. Reacties: “Hartstikke leuk en een goed initiatief,” maar verder ho maar. Hij heeft ook een boekwerkje gemaakt, waarin hij de diverse figuren aan het woord laat. Bijzonder, maar een uitgever heeft zich nog niet gemeld. Zijn strijd tegen zwerfplasticafval is nog niet gestreden.

_DSC3845.jpg

Lucas gaat onvermoeibaar voort, want plastics en micro-plastics kom je overal in tegen. In de vis die we nuttigen, in (zee)vogels én in ons eigen lichaam. Het lijkt onbegonnen werk, maar gelukkig zijn er alternatieven, dankzij Lucas.