Foto Jan Van Bizar
De laatste tijd is er veel scepsis over het wel of niet laten plaatsen van zonnepanelen. Tot voor kort konden bedrijven de vraag maar amper aan. Wachttijden van een half jaar tot een jaar waren geen uitzondering. Maar toen kwam de klad in de terugleververgoeding van energiebedrijven. Was die eerder nog zeer lucratief, nu moeten bezitters van zonnepanelen soms zelfs betalen als ze stroom leveren aan het energiebedrijf die ze zelf niet gebruiken. Dit heeft velen doen besluiten om dan maar geen panelen op het dak te laten leggen. Maar is die beslissing wel terecht? Deskundigen zeggen van niet.
De investering in zonnepanelen
Vanwege de teruglopende vraag is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Wie nu besluit om zelf stroom te gaan opwekken is dus flink goedkoper uit dan wanneer je dit enkele jaren geleden had willen doen. Ook is de subsidie voor particulieren vereenvoudigd. Voorheen kon je de betaalde btw achteraf terugvorderen. Nu wordt die simpelweg niet meer in rekening gebracht. Daarnaast kun je een aanvullende subsidie aanvragen bij de overheid. Ook deze procedure is vereenvoudigd. Voorheen moest je twee verduurzamingsmaatregelen nemen om voor subsidie in aanmerking te komen, nu kan dat ook bij één maatregel.
Wanneer ga ik verdienen op mijn zonnepanelen?
Dan blijft de vraag: Zijn zonnepanelen rendabel? Ja, dat zijn ze zeker. Gemiddeld duurt het 7 jaar voordat je de investering hebt terugverdiend met zelf opgewekte stroom. Zonnepanelen hebben een levensduur van zo’n 25 jaar. Een simpele rekensom leert dat je dan nog minstens 18 jaar te gaan hebt om volop van je zelf opgewekte zonnestroom te genieten. Er wordt overigens ook gewerkt aan de ontwikkeling van accu’s om het teveel aan stroom op te slaan. Die kun je dan zelf gebruiken op dagen dat de panelen te weinig opleveren. Dan hoef je dus ook niet meer terug te leveren en daar eventueel kosten voor te maken.
Zonnepanelen zijn nog altijd de moeite waard
We moeten hoe dan ook een omslag maken naar andere energiebronnen in de toekomst. De inzet van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas moet uiteindelijk worden gestopt om de aarde leefbaar te houden. Daar komt bij dat de voordelen van zonnepanelen nog altijd opwegen tegen de nadelen zoals een lagere vergoeding voor teruggeleverde stroom. Nieuwbouwwoningen worden dan ook nog steeds in de meeste gevallen met zonnepanelen en zonder gasaansluiting opgeleverd. Natuurlijk blijft goede isolatie ook nog steeds belangrijk. Als je woning goed is geïsoleerd dan kun je het huis in veel gevallen zonder problemen verwarmen met een warmtepomp of eventueel een hybride pomp. Als je zonnepanelen overweegt dan kun je je hierover vrijblijvend laten informeren door een installatiebedrijf. Zij kunnen een berekening maken van het te verwachten rendement afhankelijk van de hoeveelheid zon die de panelen kunnen opvangen. Ook een dak dat niet alleen op het zuiden is gericht is vaak wel degelijk geschikt voor zonnepanelen. Dit komt mede door het feit dat nieuwe generatie zonnepanelen sowieso een hoger rendement opleveren.
Bron: atlaspower.nl