Nieuws

Carillon Grote Kerk Veendam verbeterd



vincent.jpg
Beiaardier Vincent Hensen Oosterdijk

In de toren van de Grote Kerk in Veendam hangt een carillon met 49 klokken. De beiaard wordt wekelijks bespeeld op iedere donderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur door beiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk. Daarnaast zorgt een automaat er voor dat er ieder halfuur een melodie gespeeld wordt. Deze automaat kan slechts 35 klokken doormiddel van magneethamers laten klinken.

De beiaardier kan met de speeltafel alle 49 klokken laten klinken. De magneethamers werken dan niet, maar de klokken klinken doormiddel van klepels.

Met name de magneethamers waren zwaar verroest. De hamers sloegen daardoor niet allemaal even hard tegen de luidklokken, daardoor klonk de ene klok harder dan de andere.

Ook waren er regelmatig storingen, waardoor een klok soms helemaal niet meer te horen was.

roestige hamer.jpg
De verroeste Magneethamers

Gelukkig is dat nu verleden tijd. De magneethamers zijn stilgezet (ze zijn nog wel zichtbaar) en alle 49 klokken worden nu bediend door klepels waardoor het carillon nu klinkt zoals het hoort. Vincent zegt dat het carillon nu wat zachter, stralend en briljanter klinkt in alle dynamische schakeringen.

De speelautomaat is vervangen door een nieuwe computer. Daarin kunnen meer melodieën geprogrammeerd worden. Wellicht hebben de oplettende bezoekers in het centrum van Veendam 'Toen onze mop een mopje was' al gehoord.

Elke maand worden er nieuwe melodieën in de computer gezet. Een keer kijken? In de zomermaanden en op speciale dagen is de kerk en toren te bezichtigen. (bijv. Open torendag 8 juni)

Vanaf afgelopen zondag klinken er vier nieuwe, algemene melodieën, elk halfuur van 8.30 tot 20.00:

  • Lente - A. Vivaldi
  • Ein Mädchen oder weibchen - uit Die Zauberflöte, W. A. Mozart
  • Bald prangt den morgen - uit Die Zauberflöte, W. A. Mozart
  • Toen onze mop een mopje was