Ondernemers in Veendam kunnen zich voor van alles en nog wat verzekeren. Zo kun je onder meer een rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf afsluiten. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, kun je er wel veel baat bij hebben. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor rechtshulp bij zakelijke conflicten. Heb je momenteel nog geen rechtsbijstandverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Lees dan vooral verder, want wij zetten hier 3 dingen op een rijtje die je moet weten voor je een rechtsbijstandverzekering afsluit.
1. Particuliere verzekering biedt geen uitkomst bij zakelijke conflicten
Ben je particulier verzekerd voor rechtsbijstand? Dan denk je misschien niet dat het nodig is om deze verzekering ook nog voor je bedrijf af te sluiten. Helaas is dit wel het geval, want bij zakelijke conflicten heb je niets aan een particuliere rechtsbijstandverzekering. Je doet namelijk een beroep op deze verzekering als je een conflict hebt met een klant, leverancier, opdrachtgever, werknemer of de overheid. Wil je ook verzekerd zijn voor juridische hulp bij dergelijke conflicten. Dan kun je niet om een zakelijke rechtsbijstandverzekering heen.
2. Zo ziet de dekking eruit
Met een rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf ben je verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten. Omdat dit nogal breed is, kunnen wij ons voorstellen dat je eerst wat meer informatie wilt over de dekking voordat je al dan niet besluit om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je bent in ieder geval verzekerd voor juridische hulp bij conflicten met leveranciers en afnemers. Arriveert een levering (veel) te laat of voldoet deze niet aan de afspraken en weigert de leverancier dit te erkennen? Dan is er sprake van een zakelijk conflict. In dat geval kun je een beroep doen op je zakelijke rechtsbijstandverzekering.
Wie denkt dat deze verzekering alleen uitkomst biedt bij conflicten met leveranciers en afnemers, heeft het mis. Je bent namelijk ook verzekerd voor conflicten over niet betaalde rekeningen en andere incassozaken. Heb je personeel in dienst? Dan komt deze verzekering bovendien van pas bij conflicten over arbeidscontracten. De proceskosten die je aan de tegenpartij moet betalen als je een rechtszaak verliest, worden bovendien vergoed als je je zakelijk verzekert voor rechtsbijstand.
3. Je krijgt te maken met wachttijd
Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, denk je misschien dat je hier direct gebruik van kunt maken. Helaas is dit niet altijd het geval, want bij deze verzekering kun je te maken krijgen met zogeheten wachttijd. De wachttijd duurt vaak een paar maanden en gaat in vanaf het moment dat je de verzekering afsluit. In deze periode heb je nog geen recht op juridische hulp. Raak je toch verzeild in een conflict en heb je juridische hulp nodig? Dan moet je dit zelf regelen. Bovendien draai je zelf op voor de kosten. Wacht daarom niet te lang met een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.
Er zijn overigens wel situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij conflicten in het verkeer, bij letsel door een ongeluk en over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Je hoeft dan niet eerst een specifieke periode te wachten, maar hebt direct recht op juridische hulp. Om hier gebruik van te maken, hoef je alleen maar contact op te nemen met je verzekeraar. Zij zorgen voor de juiste juridische hulp en dekken de kosten die dit met zich meebrengt.