Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkelpand van sigarenmagazijn Jonkman gesloopt

Door op zaterdag, 16 december, 2023 - 06:10

20231216-01.JPG

Door Bert Woltjes

Vorige week is het al lang leegstaande winkelpand van sigarenmagazijn Jonkman op de hoek van het Boven Oosterdiep en de Bendikstraat gesloopt door de gemeente Veendam.

Jonkman verkocht niet alleen sigaren/sigaretten e.d. maar ook snoep en lectuur, maar je kon er ook je Lotto en Toto formulieren inleveren. Begin jaren 50 stonden op Boven Oosterdiep nog meer woningen, maar deze zijn toen al gesloopt om een doorgang te maken naar de Prins Bernhardlaan. Aan de rechterkant van de Bendikstraat stond tot ongeveer de jaren 70 het Rabbinaatshuis (woning van de rabbijn). Door de gemeente Veendam is er onderzoek gedaan of er een brug kan komen over het Oosterdiep vanaf de Bendikstraat naar de D.W.M.-weg aan de overzijde.

20231216-01B.jpg

Er is o.a. onderzoek gedaan naar de verschillende verkeersstromen. De resultaten daarvan worden verwacht in het eerste kwartaal van 2024. Voor de eventuele brug is de financiering nog niet rond.

Het is ook nog niet bekend of de brug er daadwerkelijk komt, want daar is nog meer onderzoek voor nodig en er moet nog onderzoek verricht worden of het veilig kan.

20231216-06.JPG

De aankoop en sloop van het Jonkman pand heeft ermee te maken, dat als er wel een brug komt deze plek nodig is voor de herinrichting. De bedoeling is dat er een minirotonde wordt aangelegd en dat deze brug over het Oosterdiep er onder meer voor zorgt dat de CW-Lubbersstraat in Wildervank ontlast zal worden van het verkeer dat van en naar Veendam rijdt.