Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan een gezonde leefstijl?
 Dat kan bij Betties Voedingslijn Veendam!

Door op maandag, 1 januari, 2024 - 06:00

_DSC0482.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Henk Gibcus

Het aantal kookprogramma’s op TV is bijna niet te tellen en in veel keukens puilen kasten uit met kookboeken. Ideeën genoeg om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Maar desondanks warmen we een kant en klare maaltijd op die we met een bord op schoot naar binnen werken. Puur voor het gemak. Want gezond zijn die gerechten over het algemeen niet. 

_DSC0532.jpg

Bettie Poppen, gewichts- en voedingsconsulent, zegt hierover:
"Belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, mineralen, vezels en vitamines ontbreken maar al te vaak in een kant en klare hap. Door alles zelf te koken en te bakken ben je bewuster bezig met voeding. Je ziet letterlijk wat erin gaat. En… het eindresultaat geeft meer voldoening dan een kant en klaar product. Maak uit kookboeken niet alleen nagerechten en tussendoortjes, maar probeer ook soepen, salades en hoofdgerechten.  Zelf vind ik bijgerechten en extra tips in kookboeken vaak minstens zo waardevol."

Bettie geeft mensen professionele adviezen over voeding, leefstijl en alles wat daar mee samenhangt. Haar praktijk aan huis heet:

11.jpg

Haar interesse voor koken en alles waar het gaat om gezonde en echte voeding was er altijd al. “Etiketten lezen doe ik al jaren.”  Ze wilde met mensen werken, hulp en ondersteuning bieden en via verschillende ervaringen kwam ze er achter dat 1 op 1 werken het beste bij haar past. “Daarbij komt dat ik door mijn eet- en leefpatroon aan te passen zelf ook heel wat kilo’s ben kwijtgeraakt. Doordat ik op mijn gewicht blijf letten en er een gezonde leefstijl op na houd, heb ik nu al zo’n 15 jaar een stabiel gewicht. Ik weet dus hoe het is om te zwaar te zijn en dat het moeilijk kan zijn om je gewoontes te veranderen. Blijven genieten van eten door andere keuzes te maken, werkt echt!” Na Gewichtsconsulent volgde ze de opleiding Natuurvoedingsadviseur en volgt ze nog regelmatig bijscholingen. Nu is ze bijvoorbeeld bezig met Darmgezondheid, een interessant en belangrijk onderwerp voor een gezond leven. Deze kennis kan ze vervolgens preventief inzetten bij het geven van adviezen voor het behoud van een gezonde leefstijl.

_DSC0476.jpg

Een gezondere leefstijl, wat houdt dat in? 
Iedereen kan wel iets noemen zoals: meer bewegen, minder snoepen en snacken, meer “gewoon” water drinken én gezonder eten. Iemand die je kan helpen om weer meer energie te krijgen, luistert en advies geeft bij valkuilen, bewuster maakt van jouw eetpatroon en leefstijl, dát is wat Bettie doet. Bettie is géén diëtist, ze geeft preventieve voedingsadviezen en werkt als Gewicht/Voedingsconsulent voor volwassenen.  “Mensen die vanwege ziekte speciaal dieetadvies nodig hebben in combinatie met medicijngebruik verwijs ik door naar een diëtist." “Snel resultaat, 5 kg eraf in 2 weken tijd?  Dat gaat niet werken en zo werk ik ook zeker niet. Het gaat om het aanleren van een nieuw eet- en leefpatroon voor de lange termijn om zo gezond mogelijk oud te worden."

Soms is een eenmalig uitgebreid voedingsadvies voldoende. Dat kan bijvoorbeeld als je wel een gezond gewicht hebt, maar graag advies wilt over een gezonder eetpatroon. Na een kennismakingsgesprek krijgt iedereen vragenlijsten en een eetdagboek om in te vullen mee. Bij het vervolggesprek is dit natuurlijk gespreksonderwerp nummer één.  “Het geeft mij en de cliënt een goed inzicht als hij/zij alles zorgvuldig invult. Wat wordt er precies gegeten en wanneer?  Wat zijn moeilijke momenten en waarom." Samen maken ze een behandelplan dat heel persoonsgebonden is. Afhankelijk van de vorderingen vinden vervolggesprekken plaats, 1 x per 2 à 3 weken of eens per maand.  “Ik kijk naar het totale plaatje. Niet alleen wát je eet en drinkt, maar ook hóe je eet en drinkt, neem je voldoende tijd voor ontspanning, slaap je goed en beweeg je voldoende in de buitenlucht.”

_DSC0500.jpg

Betties Voedingslijn is aangesloten bij PuurGezond. 
PuurGezond is opgezet door 4 diëtisten en een voedingswetenschapper die zich richten op lekker en gezond koken zonder ingewikkelde diëten en rare regels. “Als PuurGezond professional leer ik je om te genieten van echte voeding! Koken zonder pakjes en zakjes maar met verse, onbewerkte producten van hoge voedingswaarde. Je eet zeker niet alleen maar mager, je voegt zelf kruiden toe aan je gerechten.” De visie op gezond eten hebben de bedenkers uitgewerkt in de PuurGezond piramide. Een piramide met verschillende lagen, van een brede basis van wat goed voor je is naar de top. Hoe hoger in de piramide, hoe minder je ervan nodig hebt. Bettie volgt ook regelmatig webinars, trainingen, workshops en andere bijeenkomsten bij PuurGezond of andere organisaties om haar kennis op peil te houden. Ze haalt zoveel mogelijk boodschappen zonder etiket, of hooguit een etiket waar de ingrediëntenlijst uit maar een paar woorden bestaat. Dus onbewerkte voedingsmiddelen als groente, fruit, vlees, vis, volkoren granen, aardappelen en kruiden. Géén poedermixen vol zout, suiker en vet. Dat geeft ze ook haar cliënten mee. "Maak zelf saus of curry, bak zelf cake, dat is veel lekkerder, gezonder en nog goedkoper ook.”

_DSC0505.jpg

Regelmatig komt Bettie in aanraking met tegenstrijdigheden. 
Dan willen mensen minder koolhydraten eten en schrappen ze brood, pasta of rijst uit hun voedingspatroon. Dat kan wel, maar het is dan wel belangrijk om je maaltijd volledig te maken met andere voedingsmiddelen om verzadigd te raken. Om je lichaam goed te laten functioneren heb je natuurlijk wel voldoende van alles nodig.  Bettie: “Ik leer mensen om dagelijks 3 gezonde, volwaardige maaltijden te eten waardoor ze veel minder behoefte hebben aan allerlei tussendoortjes.  Het is heel vreemd. Een auto of ander apparaat onderhouden we zorgvuldig maar voor onszelf zorgen kan vaak beter”. Bij de adviezen die ze aan haar cliënten geeft, legt Bettie de lat niet al te hoog. “Langzaam opbouwen is belangrijk, anders houd je het niet vol. Richt je op nieuwe goede gewoontes en pas deze aan in je leven. Nieuwe gewoontes aanleren om minder goede oude gewoontes langzamerhand los te laten," is haar devies.

_DSC0543.jpg

Meer informatie: