Agenda

Volkskerstzang Veendam/Wildervank
 in Grote Kerk WildervankDatum: 
zondag 17 december 2023 19:00

 

Kerk_volkskerstzang.jpg

Ook dit jaar organiseert de Monument- en Concertcommissie weer de volkskerstzang in de gemeente Veendam. Op zondag 17 december a.s. vanaf 19:00 uur vindt deze volkskerstzang plaats in de Grote Kerk van Wildervank.

De volkskerstzang is bedoeld om samen bekende kerstliederen te zingen. de organisatie hoopt dat het voor iedereen mogelijk is om gezamenlijk dit maatschappelijke gebeuren bij te wonen. Het motto blijft: “Van iedereen voor iedereen!”, een laagdrempelig evenement voor een breed publiek om de boodschap van Kerstmis te beleven.

Organist Vincent Hensen-Oosterdijk zal dit alles begeleiden op het orgel samen met trompettist Lubertus Leutscher, daarnaast verleent zangeres Martine Salomons uit Emmen haar medewerking. Ds. Jacco van der Vecht, NCGK Veendam (Kandelaarkerk), neemt het kerstverhaal voor zijn rekening, ook zal hij een korte overdenking houden.

De volgende musici verlenen hun medewerking: 

Martine Salomons.jpg

Martine Salomons
De sopraan Martine Salomons, geboren op 18 mei 1973, behaalde in 2000 haar diploma Docerend Musicus Klassiek Solozang bij Anne Haenen aan het Conservatorium Enschede. Haar Masterdiploma haalde zij aan de Messiaen academie. Martine heeft zo’n 17 jaar een zanglespraktijk aan huis. Ze geeft met veel plezier les aan alle leeftijden in diverse stijlen. Martine treedt regelmatig op. In het klassieke repertoire kon u haar als sopraansoliste o.a. horen in The Messiah van Händel, De Mattheus Passion van Bach, The Schöpfung van Hayden en in het Requiem van Fauré. In 2013 zong ze de rol van Dido in de Opera “Dido and Aeneas”. Ze zingt als soliste bij koren en een harmonievereniging. Ze werkt samen met verschillende pianisten. o.a. met Jan Lenselink. Met gitarist Harry Fuhler heeft ze een duo genaamd "Funny Valentine". Martine is als zangeres verbonden aan de Stichting Diva Dichtbij. Ze verzorgt wekelijks optredens voor mensen die niet meer naar theater kunnen.

Lubertus_vierkant.jpg

Lubertus Leutscher
Lubertus Leutscher (1960) begon zijn muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met trompet en piano. Mede doordat hij diverse muziekfestivals en concoursen in binnen- en buitenland bezocht en vele prijzen in de wacht sleepte, bleef zijn muzikaal talent niet onopgemerkt. Hierdoor kon hij op opmerkelijk jonge leeftijd van veertien jaar beginnen aan de vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en vervolgde hij zijn studie met als hoofdvak trompet bij Freddie Grin en bijvak piano bij Gerardus van der Deijl. Lubertus Leutscher is tevens initiator van de in 2010 opgerichte stichting Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Met dit regionale orkest verwierf hij veel lof voor de bijzondere projecten die dit orkest de afgelopen jaren maakte. Hij speelt trompet tijdens de volkskerstzang. 

Vincent Wildervank.jpg

Vincent Hensen-Oosterdijk
Organist, koordirigent en beiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk (Winschoten, 1986) studeerde vanaf 2005 Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en heeft bachelors voor het musiceer- en hoofdvakopleiding orgel. Hij behaalde in juni 2014 zijn tweede bachelor. Vincent begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd als organist van de huidige protestantse gemeente Oude Pekela. In Appingedam is Vincent in 2012 benoemd tot cantor-organist van de Nicolaïkerk, waar hij de cantorij leidt en het mooie, pas gerestaureerde Hinsz-orgel uit 1744 bespeelt. Vincent zoekt graag de verbinding op met andere kunstvormen. Zo heeft hij voor het Schnitgerfestival in 2017 een voorstelling ontwikkeld met theaterschool de Noorderlingen. Dit jaar heeft hij in Wildervank nog op meesterlijke wijze een zwijgende film begeleid op het Walcker-orgel.

Financiële bijdrage
Voor het financiële deel zijn fondsen, organisaties, middenstanders en bedrijfsleven uit Veendam/Wildervank bereid gevonden bij te dragen om de volkskerstzang mogelijk te maken.

Voor bezoekers is er een collecte bij de uitgangHet is ook mogelijk een gift te geven door het over te maken: ovv Volkskerstzang op NL36 RABO 0319027945, t.n.v. B.A. Leffers eo G. Ham.

Livestream