Agenda

Uitnodiging voor de lezing: Geweld tegen vrouwenDatum: 
donderdag 7 december 2023 15:00 tot 17:00

 

Logo_OTW_SGTV_handje.png

Uitnodiging voor de lezing: "Geweld tegen vrouwen en hun overlevingskracht door de eeuwen heen" door Janine Meins.

Door gemeente Veendam

In het kader van ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, geeft Janine Meins een lezing die het taboe doorbreekt rondom 'Geweld tegen vrouwen en hun overlevingskracht door de eeuwen heen'. Een belangrijk onderwerp dat ons allemaal raakt en aanzet tot bewustwording.

Datum en tijd
De lezing wordt gehouden op donderdag 7 december tussen 15:00 uur en 17:00 uur in vanBeresteyn, Museumplein 5a in Veendam.

Aanmelden
Wilt u deze lezing bijwonen? Mail dan naar communicatie@veendam.nl en laat weten met hoeveel personen u komt. Het bijwonen van de lezing is gratis. Zeker zijn van een plekje? Wees er dan snel bij, want vol is vol.

Waarom deze lezing?
In Nederland is de realiteit schrijnend: één op de acht vrouwen en één op de vijfentwintig mannen geeft aan ooit slachtoffer te zijn geweest van verkrachting. Jongeren lopen vier keer meer kans om hier het slachtoffer van te worden. Het zwijgen dat deze ervaringen omhult, is minstens zo aangrijpend. Deze lezing werpt een licht op deze diepgewortelde stilte, waarom blijven zoveel mensen zwijgen over een gebeurtenis die hun leven zo ingrijpend heeft veranderd?

Gelukkig groeit het bewustzijn rondom sociale veiligheid in organisaties. Schandalen in de media hebben werkgevers aangespoord beleid op te stellen ter preventie van grensoverschrijdend gedrag. Deze positieve ontwikkeling verlegt de focus van het blussen van brandjes achteraf naar het voorkomen van misstanden vooraf. Tijdens de lezing delen we inzichten uit de praktijk en benaderen we het onderwerp vanuit een menselijk perspectief.

Na de lezing nodigen we u uit om vragen te stellen en actief deel te nemen aan de discussie. Uw persoonlijke inbreng wordt gewaardeerd en draagt bij aan het creëren van bewustwording en begrip. Samen streven we naar een samenleving waarin het zwijgen doorbroken wordt, en de kracht van overleving en empowerment centraal staat.

Kom ook!
Mis deze inspirerende lezing niet en sluit aan voor naar een veiligere en steunende samenleving. Samen maken we een verschil!

Janine Meins (1971) is getrouwd en heeft samen met haar man vijf kinderen. Ze studeerde Sociale Wetenschappen in Groningen en deed promotie onderzoek naar de succesfactoren van vrouwelijke topmanagers. Ruim twintig jaar was ze als directeur en toezichthouder in onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen verantwoordelijk voor het oplossen van complexe organisatie- en personele vraagstukken, die meer dan eens raakten aan sociale onveiligheid of grensoverschrijdend gedrag. Toen ze persoonlijk werd geconfronteerd met dit thema nam ze ontslag en schreef ze haar debuutroman: ‘Zwijgpijn,’ die begin volgend jaar verschijnt. Janine is gefascineerd door de wijze waarop het verleden kan doorwerken in het heden. ‘Zwijgpijn’ is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.