Overslaan en naar de inhoud gaan

Funism Popkoor Veendam

Door op vrijdag, 15 december, 2023 - 06:10

_MG_5723.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Willem van der Werf

Het groot woordenboek der Nederlandse Taal Van Dale geeft nul op het rekest, géén funism! Dan weet internet wel raad, na behoorlijk zoeken. Ja, Funism is een stroming in de schilderkunst met allerlei portretten in een beetje kubistische stijl, maar verder? Ja dat het een Popkoor is hier in Veendam, maar dat wisten we al. Maar waar komt de naam Funism dan wel vandaan? “Je moet het niet moeilijker maken dan het is,” vertellen voorzitter Hayo Smit en artistiek leider/dirigente Ninke Ballema ons. “Funism betekent gewoon fun is m. Meer niet. Fun – gewoon zingen voor ons plezier!”

_MG_5777.jpg

Geel-zwart zijn de kleuren van de beroemde FC Veendam, Funism heeft andere kleuren. Bij concerten dragen de koorleden een zwarte outfit met een groen accent – bij de dames een frisgroene shawl en de heren een dezelfde kleur stropdas. Dat geeft een chique uitstraling én kenmerkt het saamhorigheidsgevoel. Overigens heeft het koor momenteel 3 mannen in zijn gelederen en 31 dames.
De concerten die ze geven zijn er maximaal 5 per jaar. Even 2023 doornemen. Een voorjaarsconcert in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum.
Een optreden samen met salonorkest Las Ninãs in Congrescentrum en Theater vanBeresteyn.
Deelname aan de 16e editie van het Amusing Korenfestival in Hengelo. Dit was een waar zangspektakel met maar liefst 90 koren uit het gehele land, die op 17 podia over de gehele binnenstad verspreid allemaal 2 optredens verzorgden van ca. 25 minuten. “Het weer was ons gunstig gestemd – super.”
Tijdens de Moonlighttocht van de Lions hier in Veendam vermaakten ze de wandelaars in winkelcentrum Autorama met hun prachtige liederen. De koorleden stonden daar met hun rug naar de Etos en zagen de deelnemers aankomen vanuit de richting van de Aldi. Velen hielden stil en genoten van de fraaie stemmen. “De akoestiek was verrassend goed,” memoreren Ninke en Hayo.

_MG_5762.jpg

Het jaar wordt afgesloten met een Kerstconcert op zondagmiddag 17 december om 15.00 uur in wederom het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank. Hier treden ze op samen met het Christmas Carols Koor - ca. 30 leden - uit Westerbroek. Wil je écht in Kerststemming komen, dan is dit je kans… Van dit koor is Ninke ook dirigent!
Voor 2024 staat alweer het voorjaarsconcert gepland – 24 april!

_MG_5775.jpg

Het repertoire is voornamelijk klassieke en eigentijdse pop- en rockmuziek. Jaarlijks wisselen de liederen. De meeste liederen zingt het koor in het Engels, maar ook voor Nederlands en zelfs Gronings draaien de zangers en zangeressen hun hand niet om.
Funism hanteert wel een aantal kwaliteitseisen aan haar (nieuwe) leden. Zo moeten ze stemvast zijn, zelfstandig de verschillende nummers thuis instuderen eventueel via de dropbox én de teksten moeten tijdens de concerten uit het hoofd gezongen worden! Ninke, al sinds 2010 dirigente en arrangeur: “Een koorervaring is mooi meegenomen, maar niet vereist. Je moet in principe alles kunnen zingen en heel flexibel zijn. Dat komt de klankkleur van de meerstemmigheid ten goede, maar het plezier in met elkaar zingen staat uiteraard centraal.” Maar… een auditie maakt altijd deel uit van het aannamebeleid.
De liederen, die ten gehore worden gebracht, worden vaak door de leden zelf aangedragen. Zo van: kunnen we dit of dat niet eens zingen. Ninke als artistiek leider en muzikaal multi-talent bepaalt dan in overleg de haalbaarheid. Veelal past ze de muziek aan (arrangeren) zodat het voor iedereen haalbaar is en meerstemmig gezonden kan worden.
Een veel gezongen nummer is bijvoorbeeld “Bohemian Rhapsody” van Queen en “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij. “Als we dit laatste nummer zingen zie je menig zakdoekje in het publiek tevoorschijn komen, zo ontroerend is dit,” haalt Hayo aan. “Zingen is ook emotie.”
Een veelzeggend en graag gezongen nummer is ook “Keep up hope.” Dit lied is als afstudeerproject geschreven door 4 studenten van de Hanze Hogeschool afdeling Internationale Communicatie vlak voor de totale stillegging van alle cultuur voor de coronacrisis. Ninke heeft de muziek erbij gemaakt. “Iedere keer als we het uitvoeren is het heel bijzonder.”

_MG_5721.jpg

Ninke dirigeert het koor, maar begeleidt dit ook op de elektronische piano. “Als kind hoorde ik al verschillen in de diverse partijen. Door mijn studie, schoolmuziek, piano en ervaring (ik dirigeer nog 3 andere koren) is dit alleen maar toegenomen.” Het arrangeren zit ook in haar genen. Veel van de liederen worden geschreven voor solo. De leden van Funism voeren het graag meerstemmig uit, dat vraagt dus aanpassingen in de muziek. Ninke weet als geen ander dit voor elkaar te krijgen. Het koor krijgt géén subsidies en werkt niet met sponsoren. De contributie en de opbrengst van de concerten is voldoende zijn om de financiën gezond te houden.
Bij sommige nummers maken we gebruik van choreografie. Dat wil zeggen dat we in groepjes of met z’n allen bijvoorbeeld meebewegen op de muziek. Eenvoudig heen en weer bewegen is niet het probleem, maar worden de bewegingen ingewikkelder, dan maken we graag gebruik van de adviezen van choreografe Anne Margreet Drenth. Zij combineert muziek en balletachtige dansfiguren met elkaar. Voor het publiek alleen maar aantrekkelijker.

_MG_5768.jpg

Iedere woensdagsavond repeteert het koor in de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum. Dolle pret en uiterst serieuze momenten wisselen elkaar dan af. Het koor kent weinig verloop, hetgeen iets zegt over de verbondenheid met elkaar. Opvallend is de gemiddelde leeftijd van dit koor. Bij veel muziekverenigingen (lees: koren) zie je een hoog grijsgehalte. Bij Funism ligt het anders. Komt dat door het repertoire of heeft dat een andere oorzaak? Wie het weet mag het zeggen.

_MG_5759.jpg

Uit de leden wordt een bestuur gekozen. Dit bestaat momenteel uit:

  • Hayo Smit - voorzitter;
  • Nanda Groot - penningmeester en manusje van alles;
  • Anne Marieke
  • Panneman Boiten - algemeen lid;
  • Lisanne den Dulk
  • Van Beusichem - algemeen lid en
  • Nel Panjer  secretaris.

Met elkaar houden ze Funism in de lucht én hoe. Niet alléén het koor heeft een vaste kern, ook het luisterend publiek kent zo’n groep, die bij elk concert aanwezig is. Fijn dat ze daarop kunnen bouwen.

_MG_5753.jpg

Meer informatie: