Nieuws

Kasper Foekens viert zijn 100ste verjaardag20231118-02.JPG

Door Bert Woltjes

Afgelopen donderdag 16 november werd dhr. Kasper Foekens 100 jaar. `s Middags kwam burgemeester Sandra Korthuis bij de jarige in woonzorgcentrum De Breehorn langs om hem namens het gemeentebestuur te feliciteren. Ze nam een grote plantenbak mee. Onder het genot van een kop koffie en een gebakje werden oude herinneringen opgehaald. En die waren er in de voorbije jaren genoeg.

20231118-01.JPG

Zoals het feit dat hij geboren werd op een schip gelegen bij de sluis in gemeente Anloo (toen nog Annen). Zijn ouders hadden een houten vrachtschip waarmee men voornamelijk met vracht door de drie noordelijke provincies voer. Uiteraard ging Kasper dezelfde koers varen als zijn ouders en werd later dus ook schipper op de Ambulant, een zandzuiger en later op een zand-en grindschip die veel op b.v. Delfzijl voer.

20231118-01 (2).JPG

Zijn vrouw, die hij inmiddels ontmoet had, was in die tijd scheepjoager op het schip, later kreeg men hiervoor een zogenaamde "duwbootje/opdrukkertje” en nog weer later kreeg men een eigen motorschip waarmee men vanaf Tynaarlo ook weer zand en grind vervoerde. Toen de 2 kinderen (een zoon en een dochter) eenmaal geboren werden ging het anders want de kinderen moesten uiteraard wel naar school. Daardoor ging het gezin aan wal in Emmercompas en is het schip verkocht.

20231118-03.JPG

Dhr. Foekens ging toen werken bij kabelfabriek DRAKA in Emmen als portier, hij heeft daar 14 jaar gewerkt, maar daarvoor werkte hij in de jaren 60-70 nog als bouwvakker aan de IJ-tunnel in Amsterdam. Mevr. Foekens waarmee hij 63 jaar getrouwd is geweest werkte inmiddels bij de V&D en had verschillende “werkhuizen”. Mevr. Foekens overleed op 83-jarige leeftijd. Naast de 2 kinderen kreeg men nog 4 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

20231118-04.JPG

Dhr. Foekens legde vroeger graag een kaartje,  hield van vissen en koersballen, een soort jeu de boules, maar hij hoort zeer slecht en is daarom met deze hobby`s gestopt. Wel drinkt hij nog dagelijks om 11.00 uur een jenevertje. Dhr. Foekens woont sinds 2016 naar tevredenheid  in woonzorgcentrum Breehorn. 


Fotoalbum: 
LIVE - Nieuwbouwproject De Draverij Veendam