Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepspraktijk Fysiotherapie Veendam

Door Eindredactie op woensdag, 15 november, 2023 - 06:25

_DSC7488.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Henk Gibcus

In de Groepspraktijk Fysiotherapie Veendam werken 6 fysiotherapeuten samen in een maatschap. De samenstelling van de groep is voorbeeldig qua leeftijdsopbouw. Jong en ouder zetten zich in voor de patiënten of misschien moet je wel zeggen cliënten? Laten we voor de zekerheid voor beide kiezen. Het samenwerkingsverband bestaat uit de fysiotherapeuten:

  • Robert Bock;
  • Gerjan Kruimink;
  • Helma van Linge;
  • Jori Leppink;
  • Annemarijke Marsman en
  • Jacobien Altena.

Marian Jonker draagt de verantwoordelijkheid voor de secretariële ondersteuning. Ze werken op verschillende locaties. Robert, Gerjan en Annemarijke op de Pommerse Bocht nr. 8, waar ook het secretariaat is ondergebracht. Helma en Jacobien en één ochtend in de week Jori zijn te vinden bij Sportcentrum Oxygym aan het Boven Oostertdiep 9. De rest van de tijd is Jori actief in Muntendam. We zijn in gesprek met Helma en Jacobien bij Oxygym. 

11.png

Het voordeel van een groepspraktijk is dat de fysiotherapeuten allemaal een of meerdere specialiteiten hebben. Algemeen therapeut zijn ze natuurlijk allemaal. Daarnaast zijn ze extra geschoold, voor sommige specialisaties wel tot + 4 jaar, in manueel-, kinder- en sporttherapie én dry needling, actieve revalidatie wervelkolom en visceraaltherapie. Enkelen zijn lid van het Schouder Netwerk Nederland (SNN). De naam zegt het al, die weten alles van en over het schoudergewricht. “Dat gaat zelfs zover, vertelt Helma, “dat we op de snijzaal van het Academisch / Universitair Medisch Centrum gekeken hebben hoe de schouder nou écht in elkaar steekt en functioneert.” 

_DSC7477.jpg

Helma heeft al een hele staat van dienst, ze is al 30 jaar fysiotherapeut. Ze is begonnen in Duitsland. Werkte daarna in Assen en vanaf 2009 in de praktijk op de hoek van de Postkade en de C.W. Lubbersstraat - Wildervank. Sinds een jaar beoefent ze haar vak bij Sportcentrum Oxygym. Manueeltherapeut, Helma’s specialiteit, ben je ook niet zomaar. Ook hier een studie van 4 jaar bovenop de reguliere scholing. “Ik kijk hoe iemand beweegt, naar de eventuele problemen, hoe die ontstaan zijn en wat eraan valt te doen. De meeste klachten hebben te maken met schouders, rug en heupen. 
In het SNN bespreken we als fysiotherapeuten onder elkaar de nieuwste technieken en laatste inzichten die er wereldwijd zijn, 2 à 3 maal per jaar hebben we zo’n bijeenkomst!” 

_DSC7506.jpg

Jacobien is in 2007 afgestudeerd in Groningen en is toen aan het werk gegaan hier in Veendam. Vanaf 2023 zit ze in dit maatschap. Zij heeft dus al een ervaring van 16 jaar! Haar specialiteit omvat de kinderfysiotherapie en de viscerale therapie. Als moeder van 4 kinderen kan ze zich helemaal inleven in wat er in een kind omgaat. Ze behandelt kinderen van 0 tot grofweg 16 jaar. Ook bij de allerkleinsten gaat het vaak om problemen in de ontwikkeling. “Of een kind is erg onrustig, heeft pijn of ervaart spanning. Daar pas ik mijn behandelmethode op aan,” memoreert Jacobien. “Via puzzeltjes en/of spelletjes lokt ze de kinderen uit om hun oefeningen tigmaal te herhalen.” De kinderen worden doorverwezen door het consultatiebureau of komen via de ouders of juf van de peuterspeelzaal/basisschool bij haar terecht. ”Altijd komen de ouders van het kind mee naar de praktijk. Ik probeer ze via interactie te betrekken bij de behandeling c.q. revalidatie.” Een ander specialisme van haar is de viscerale therapie. Wat gebeurt er met de inwendige organen als je beweegt bijvoorbeeld bij lopen en bukken. “Alles moet met elkaar meebewegen en langs elkaar glijden,” laat Jacobien weten. “Is daar een disbalans of irritatie dan ontstaan klachten, die ik dan aanpak.”

_DSC7509.jpg

Deze vakvrouwen stralen enthousiasme uit voor hun vak, maar wat maakt het nou zo leuk?
Een scala van uitdagingen biedt de fysiotherapie: Mensen helpen klachten te verminderen, is er zo een. Het is ook dankbaar werk, want patiënten/cliënten worden er weer blij van. Het contact met mensen is bovendien bijzonder én afwisselend. Elke dag is weer anders. Helma: “Het is ’t mooiste vak wat er is.”
Jacobien vult aan: “En we doen het met erg veel plezier.”
De afwisseling zit ook in de fysio bij patiënten aan huis. “Je leert de mensen beter kennen en het is vaak heel gezellig. “We nemen voor een huisbezoek de dubbele tijd. Rond de Kerstdagen als de mensen hun huis opgeleukt hebben met allerlei snuisterijen en kerstspulletjes is het helemaal leuk en sfeervol,” glimlachen Jacobien en Helma. “We haasten dan ook niet.”
De netwerkbijeenkomsten, die de dames bezoeken, zijn waardevol. Telkens word je geïnspireerd en leer je weer én van elkaar. “Laatst nog over de behandeling van de ziekte Parkinson. Kleine hints maken dat de behandeling effectiever is. Of een workshop over artrose in het heup en kniegewricht. Een ander voorbeeld: valpreventie. Of de multidisciplinaire zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.”
Deelname aan deze workshops, informatiebijeenkomsten, trainingen en/of lezingen, georganiseerd door de Koninklijke Genootschap voor de Fysiotherapie is bijzonder nuttig. 
 

22.png

 

“Als fysiotherapeuten zijn we aangesloten bij deze beroepsvereniging. Het bijwonen van deze activiteiten levert punten op. Die tellen mee voor ons beroeps/kwaliteitsregister. Zo voldoen we aan de eisen die aan ons gesteld worden én blijven we up to date geschoold.” De Koninklijke Vereniging voor Manuele Therapie en de Koninklijke Vereniging voor Kinderfysiotherapie maken deel uit van het genootschap.

Om een fysiotherapeut te bezoeken hoef je géén verwijsbriefje meer te halen bij de huisarts. Je kunt direct een afspraak maken. In de meeste gevallen worden de behandelingen door de zorgverzekeraars vergoed. Overigens zijn de contacten en samenwerking met de huisartsen hier in Veendam erg goed. “Gelukkig zijn er géén obstakels meer die dit in de weg staan.” 

_DSC7486.jpg

Het onderkomen bij Oxygym levert verscheidene voordelen op. “We hebben onze eigen behandelruimtes, maar kunnen ook gebruik maken van de toestellen/apparatuur van de sportschool. Onze patiënten doen hun oefeningen naast én samen met de reguliere sporters. Hierdoor voelen zij zich géén patiënt, maar cliënt.” Je hebt ook géén steriele wachtkamer, maar wacht in de sfeervolle en gezellige lounge op de therapeut die je komt ophalen.

Meestal ga je niet voor je plezier naar de fysiotherapeut, maar met de deskundigheid en kennis van deze dames ben je in goede handen! Het zal je herstel zeker bespoedigen! 
Meer informatie: