Nieuws

Joke’s Taarten Veendam20231127__DSC8435.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 
Foto's Henk Gibcus

Joke heeft ons bezoek goed voorbereid. Op de showtafel pronken een aantal van haar winterlekkernijen. We zien tulbanden gedecoreerd met een takje rode bessen. Een schaal vol met smaakvolle brownies bestoven met een vleugje poedersuiker en versierd met een verse framboos – staat mooi op die chocolade ondergrond! Cakemagnums in de vorm van het bekende ijsje met een laagje chocolade, appel cupcakes in royaal decoratief bakpapier en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij de koffie mogen we iets lekkers uitzoeken, hetgeen we ons natuurlijk geen 2x laten zeggen! Lekker man!

01.jpg

Het bakken van al deze heerlijkheden is een uit de hand gelopen hobby. “Het begon eigenlijk,” vertelt Joke Bos, “toen mijn dochter - inmiddels het huis uit - een taart wilde bakken. Wat was dat leuk. Dat wil ik vaker doen.” Nou, dat gebeurde ook. Eerst voor een kennis. “Wil je voor mij ook zo’n taart bakken?” Dat viel letterlijk en figuurlijk in de smaak. “Toen een collega met dezelfde vraag.” Ja en dan begint het balletje te rollen. Vlak voor de corona heeft ze van haar hobby een bedrijf gemaakt door zich te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Nu ruim 3 jaar later is ze bijna dagelijks met taarten bezig. Daarnaast heeft ze nog een parttime baan als kassière en baliemedewerkster bij AH – Autorama. 
Ze promoot haar bedrijf en producten op verschillende beurzen zoals bij het jaarlijkse event Ladies Night in Restaurant & Grand Café Java en binnenkort om precies te zijn 3 december op de Kerst- /winterfair bij Atelier De Tuinkamer in Valthermond – Zuiderdiep 487. “Ik doe daar voor de 3e keer mee. Het is een écht landelijke fair, heel gezellig. Er staan ongeveer 50 stands.” De dagen hieraan voorafgaand heeft Joke het erg druk, want iedereen wil natuurlijk proeven op zo’n fair! Gelukkig kan ze dan een beroep doen op haar zus Alie, die dan graag een dagje assisteert. “We bakken dan heel wat mini cupcakes om uit te delen.” 

20231127__DSC8449.jpg

Joke heeft zich het bakken zelf helemaal aangeleerd. Nooit heeft ze er een cursus voor gevolgd. “Via filmpjes op internet en YouTube heb ik het me eigen gemaakt, uiteraard met vallen en opstaan,” lacht ze.
Collegae hebben wel eens tegen haar gezegd: “Je moet eens meedoen aan het Tv-programma Heel Holland Bakt.” Maar daar is ze niet voor in de wieg gelegd!
Naast de al genoemde producten maakt ze themataarten voor verjaardagen, kindertaarten en bruidstaarten. Voor de laatste komt het aanstaande bruidspaar bij haar op bezoek of gaat ze naar hen toe. In de meeste gevallen maakt ze dan een proeverijtje van allerlei smaken zodat het bruidspaar zelf de smaak (smaken) en opbouw kan bepalen. “Laatst heb ik nog een bruidstaart, 5 hoog, geleverd in Oude Pekela. Samen met mijn man heb ik die bezorgd. Met angst en beven bij iedere bocht en hobbel in de weg is dat “pronkjuweel“ toch heelhuids overgekomen!” 

02.jpg

"Voor bruiloften in De Kruimel en De Wiemel beide in Gasselte heb ik sweettables verzorgd.”

Kinder(verjaardags)taarten. Ook zo’n prachtig item. Op Facebook kom je verschillende reacties tegen zoals, Wauw, Woow, Whow en andere schrijfwijzen, of mmmmmmmmmm en toppie. Dat zegt genoeg, toch? De vele foto’s, kijk zelf maar eens, geven aan dat Joke bijzonder creatief is. “Vaak komt dat bij mij pas op het laatste ogenblik,” met een big smile. 
In de vele soorten en smaken cupcakes kan Joke haar inspiratie goed kwijt. Zomerse cupcakes met limoen en framboos zijn een topper. Cupcakes met sinaasappel en een Amelander likeurtje! Het likeurtje (>18 jaar!!!) zit dan in een pipetje zodat de snoeper deze heerlijk kan opzuigen. Cupcakes met beertjes erop of Nijntje voor de kids doen het altijd goed. De verschillende soorten lolly’s al dan niet voorzien van een laagje chocolade en decoratie doet menig kindergezichtje stralen. Haar creativiteit kent géén grenzen!

03_resize.jpg

De taarten, cupcakes, sweets en andere lekkernijen zijn niet leeftijdsgebonden. Bovendien kun je zelf de smaak aangeven. Een redvelvettaart met witte chocolade en roomkaas bijvoorbeeld of een prinsessentaart. Jong en oud(er) genieten van de smaak én smaak- en stijlvolle opmaak. Geen een is hetzelfde!!!

20231127__DSC8442.jpg

Al die grondstoffen zijn niet allemaal in de winkel te koop. Gespecialiseerde internetbedrijven als Baktotaal Bouwhuis bieden een totaal assortiment aan grondstoffen, ingrediënten, smaak- en kleurstoffen, decoratiematerialen, chocolade, bakvormen, bakgereedschappen en verpakkingsmaterialen.
Joke met ingehouden trots: “Soms komen ze wel 2 x in de week de bestelling afleveren!” 
Ze gebruikt professionele opdrachtformulieren. Hierop geeft ze een aantal zaken aan. Uiteraard naam, adres en telefoonnummer van de klant, alsmede waar en wanneer - tijd én datum - het lekkers bezorgd moet worden of wanneer opgehaald. Dan de bestelling zelf. Een taart, of cupcakes of sweets (kleine zoete zaligheden). De hoeveelheid of voor hoeveel personen de taart bestemd is en het aantal lagen van de taart. De gewenste smaak(combinaties) en of er nog een tekst op de taart moet komen. Bij kindertaarten is leeftijd van de jarige natuurlijk belangrijk én een eventueel thema. Voor bedrijven of er misschien een logo van het bedrijf op moet. De afgesproken prijs staat er eveneens op vermeld. Op deze manier worden fouten voorkomen en is na levering iedereen tevreden.

20231127__DSC8449.jpg

Als dit allemaal voltooid is, gaat Joke met enorm veel plezier aan de slag in haar eigen atelier. Nou ja atelier? Ja, toch wel hoor. Een van de slaapkamers is omgebouwd tot een ware bakkerij. Alles ligt of staat binnen handbereik. Een oventje, de klutsmachine, de koelkast, de broodbakmachine, de voorraad grondstoffen en andere ingrediënten, de ruimte is uiterst efficiënt ingericht. Het rvs-werkblad is gemakkelijk schoon te maken én hygiënisch. Het is een complete snoepwinkel!

20231127__DSC8453.jpg

De zaken gaan goed. Soms moet ze door de drukte helaas neen verkopen. Ook voor Joke heeft de dag maar 24 uur! Bovendien het is geen productiebedrijf. Alle producten krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Ze heeft al orders staan voor medio volgend jaar. Daar had je alleen maar van kunnen dromen toen ze een aantal jaren geleden begon…

20231127__DSC8456.jpg

Meer informatie:
Jokestaarten69@gmail.com
En kijk eens op haar Facebookpagina


Fotoalbum: