Overslaan en naar de inhoud gaan
112

HISTORIE: 19-02-1970 Villa in brand, bewoner - wethouder - met vakantie

Door op zaterdag, 13 oktober, 2007 - 16:45

Uit de oude doos van: Wim Schuiteman

Op 19 februari 1970 brak er brand uit in de kapitale villa van de toenmalige wethouder Cees Hoogstraten aan de AE-kade in Veendam. Door snel ingrijpen van de brandweer die toen nog gehuisvestigd was in de J. Bruggemalaan, schuin tegenover de villa kon een ramp voorkomen worden; de schade bleef beperkt tot enige duizenden guldens.

De wethouder en zijn vrouw waren met vakantie op de Canarische Eilanden, de drie kinderen waren thuisgebleven onder de hoede van hun huishoudelijke hulp.

Bij thuiskomst ontdekte de zoon des huizes tegen vijf uur 's middags bij het openen van de deur dat de bijkeuken vol met rook stond. Hij sloeg meteen alarm, waarop de brandweer gewaarschuwd werd die slechts een geringe afstand behoefde af te leggen en daardoor snel kon ingrijpen.

Het vuur had zich intussen een weg naar boven gezocht waar een gedeelte van het rieten dak van de villa al vlam had gevat.

Door er onmiddelijk water op te spuiten en het riet rond de vuurhaard op het dak zoveel mogelijk te verwijderen gelukte het al gauw de brand meester te worden. Er werd schade aangericht aan de bijkeuken en aan de daarboven gelegen gedeelte van het rietdak.

De kinderen van het echtpaar Hoogstraten hebben tijdelijk onderdak gevonden bij vrienden; de heer en mevrouw Hoogstraten kwamen meteen terug naar huis.


Klik op de foto voor de krant artikelen


  Reactie Plaatsen Of Bekijken....