Overslaan en naar de inhoud gaan

Arriva start met pilot ‘SODA’ voor verbetering
(sociale) Veiligheid

Door op vrijdag, 13 oktober, 2023 - 14:00

pilot-SODA .png

Vanaf deze week – de ‘Week van de Veiligheid’ – werkt Arriva samen met SODA; Service Organisatie voor Directe Aansprakelijkheid. De pilot duurt 3 maanden en geldt in de treinen in Fryslân en Groningen en de bussen in Brabant. Het betekent dat Arriva schade gaat verhalen op reizigers die overlast veroorzaken. Ook gaat het om de preventieve werking, met als doel om de (sociale) veiligheid nog beter te maken.

Potentiële overlastgevers informeren
Door de samenwerking met SODA weten potentiële overlastgevers waar ze mee te maken (kunnen) krijgen als ze overlast geven. In de treinen in Fryslân en Groningen en in de bussen in Brabant zitten stickers (zie afbeelding in bijlage). Ook is de afbeelding te zien op de schermen in de treinen en bussen. De sticker laat zien dat overlast en incidenten niet geaccepteerd worden.

Daarnaast verhaalt Arriva via SODA de schade op de veroorzaker. SODA heeft hier vooraf een prijs voor bepaald (313 euro, zie afbeelding). Meer informatie: Homepage - SODA | ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (so-da.nl)