Regio

VKSO + VKSO-koor in Artphy



IMG_6516.jpeg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Een bijzonder concert in een bijzondere omgeving zou je kunnen zeggen. Het Veenkoloniaal Symfonie orkest en het Veenkoloniaal Symfonie orkest-koor traden zondag j.l. gezamenlijk op in Kunstruimte Artphy. Artphy, ruimte voor levenskunst, in Onstwedde, om precies te zijn in Wessinghuizen, wordt ook wel de “blauwe kunstkathedraal” genoemd om de karakteristieke blauwe kleur van de constructie.

image001_0.jpg

Het VKSO deze keer niet in de reguliere concert-opstelling, neen, de houtblazers, orgel en dwarsfluiten in een hoek van de imposante ruimte, de 1e violen in een andere hoek, de 2e violen in weer een ander deel, de koperblazers weer ergens anders en de contrabassen en celli in weer een andere hoek. Het koor in het zogenoemde zwembad, een enigszins verlaagd gedeelte van het immense bouwwerk. Een centrale plaats in dit concert is er voor de marimba, de xylofoon en trommel. Deze nemen niet alleen letterlijk een centrale plaats in, maar ook muzikaal, want in het gehele stuk draaide alles om deze instrumenten (geleend van de muziekschool hier in Veendam) en hun bekwame bespelers. Dirigent Lubertus Leutscher hanteerde niet zoals te doen gebruikelijk het dirigeerstokje, maar gaf vanaf “de bok” alleen maar aanwijzingen door het opsteken van een of meerdere vingers.

image002.jpg

Wat was er nou zo bijzonder aan de muziek? Uitgevoerd werd het concert In C van Terry Riley. Dit is een Amerikaanse componist (1935) die een nieuwe stroming muziek lanceerde de minimal music. Het stuk bestaat uit 53 verschillende fragmenten allen in C waarbij de marimba, xylofoon en trommel het tempo aangeven. Het koor zingt geen fraaie melodische liederen, maar beperkt zich tot min of meer kretologie. 

Van de musici werd het nodige gevraagd, uiterste concentratie én uithoudingsvermogen een heel uur lang!

image003.jpg

Het publiek boeien met dit soort muziek is géén sinecure, maar orkest en koor slaagden daar uitermate goed in. Het was de eerste keer dat ze dit gehele werk ten gehore brachten, eerder speelden ze een gedeelte van het muziekstuk in een fabriekshal in Papenburg (D). Aan de enthousiaste reacties van het publiek en van de koor- en orkestleden was af te lezen dat iedereen genoten had van dit bijzondere concert.