Regio

Zo ga je zonder ruzie uit elkaar bij een echtscheiding



divorce-619195_1280.jpg
Foto Steve Buissinne

Een stel dat gaat scheiden doet vaak hun best om goede afspraken te maken. Zeker als er jonge kinderen zijn is dat natuurlijk heel belangrijk. Maar soms is er sprake van ruzie, frustratie over bedrog of zijn er andere redenen waardoor het niet goed lukt om er samen uit te komen. Je kunt in zo’n geval gebruik maken van een mediator in Nijmegen. Die gaat met beide partijen in gesprek. Dat kan samen maar ook apart van elkaar. Op die manier wordt geprobeerd om de scheiding zo goed mogelijk te regelen. Een jaren durende vechtscheiding is immers niet waar je op moet aansturen. Als jullie goed uit elkaar gaan dan hebben jullie daar uiteindelijk allebei voordeel van.

Afspraken vastleggen in het echtscheidingsconvenant
Bij een scheiding worden de afspraken die beide partners met elkaar maken vastgelegd in een convenant. Ook als jij en je ex het overal over eens zijn is het verstandig om afspraken vast te leggen. Je kunt dan denken aan het aflossen van schulden, het verdelen van spullen en wat er gaat gebeuren met de echtelijke woning. De rechter zal het convenant meenemen bij de uitspraak over de echtscheiding. Het maakt dan deel uit van die uitspraak en krijgt daarmee rechtsgeldigheid. Beide partijen moeten zich houden aan wat er in het convenant is afgesproken. Wil één van tweeën later toch wat anders dan moet daar in principe de rechter opnieuw uitspraak over doen.

Het ouderschapsplan voor de kinderen
Wanneer er minderjarige kinderen zijn dan wordt er een ouderschapsplan opgesteld. Ook hierbij kan mediation in Ede worden aangeboden om de afspraken goed op papier te zetten. In het ouderschapsplan staat bij welke ouder de kinderen hun hoofdverblijf hebben en dus staan ingeschreven bij de burgerlijke stand. Daarnaast staat er in het plan wanneer ze bij de andere ouder verblijven. Verder worden afspraken vastgelegd over het nemen van beslissingen over de kinderen. Wanneer vindt er overleg plaats en welke beslissingen mag een ouder nemen zonder toestemming of medeweten van de andere ouder. Denk hierbij aan schoolkeuze, medische behandelingen en andere belangrijke zaken. Net zoals een echtscheidingsconvenant maakt ook een ouderschapsplan deel uit van het echtscheidingsvonnis en is dus rechtsgeldig nadat de echtscheiding is uitgesproken.

Scheiden zonder stress voor de kinderen
Het is voor jonge kinderen vaak heel ingrijpend als hun ouders uit elkaar gaan. Wat betekent het voor hun toekomst. Zien ze hun vriendjes nog wel als ze noodgedwongen moeten verhuizen. Zal het wel goed gaan op de nieuwe school. Wanneer zien ze papa als ze bij mama gaan wonen of andersom. Dit soort vragen moet goed worden doorgesproken met de kinderen. Ook al ben je nog zo boos op je ex-partner, probeer neutraal te blijven en zet je kind niet op tegen de ander. Dat werkt uiteindelijk alleen tegen je. Door de scheiding zo goed mogelijk te regelen zorg je ervoor dat de kinderen zo snel mogelijk zijn gewend aan de nieuwe situatie en hun leven weer voort kunnen zetten.