Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetgangersoversteekplaats Bocht Oosterdiep

Door op woensdag, 27 september, 2023 - 11:19

3C4A4258.JPG

Door Bert Woltjes

Afgelopen maandagavond 25 september is tijdens de raadvergadering besloten met 17 stemmen voor en 3 stemmen tegen dat er een oversteekplaats komt op Bocht Oosterdiep ter hoogte van de Kerkstraat.  Dit was een wens van de bewoners van de appartementencomplexen aan De Molenstreek/Hazepad.

3C4A4276.JPG

De situatie wordt veiliger voor overstekende voetgangers.
Van de oversteek Bocht Oosterdiep-Kerkstraat (Hazepad) wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Voornamelijk door de op het parkeerterrein Molenstreek parkerende automobilisten, maar ook door de veelal wat oudere bewoners van de daarnaast gelegen appartementengebouwen. Door een deel van die bewoners wordt de betreffende voetgangersoversteek als onveilig ervaren. Daarbij wordt vaak gewezen op de (te) hoge snelheid van het autoverkeer op het Bocht Oosterdiep, maar ook op de onopvallendheid van de oversteek.

3C4A4263.JPG

Met de aanleg van een plateau ter plekke van de oversteek wordt de snelheid van het autoverkeer geremd tot een voor de situatie wenselijke snelheid. Aanvullend wordt een VRI geplaatst. Daarmee heeft het verkeer op Bocht Oosterdiep standaard groen licht, maar kan de overstekende voetganger middels een drukknop het naderende verkeer een rood stoplicht geven. 

3C4A4269.JPG

Met de voorgestelde aanleg van een plateau en aanvullend de plaatsing van een VRI wordt de situatie verbeterd en is de veiligheid voor overstekende voetgangers in voldoende mate gewaarborgd. Aldus de Gemeente Veendam. 

3C4A4274.JPG

De kosten voor het realiseren van het plateau zijn geraamd op € 20.000,00. De kosten voor de plaatsing van een VRI zijn geraamd op € 43.000,00. In totaal is voor de aanpassing bij de voetgangersoversteek een krediet benodigd van € 63.000,00. Daarvoor zijn binnen de reguliere budgetten geen financiële middelen beschikbaar. De gemeenteraad wordt daarom verzocht extra financiële middelen beschikbaar te stellen en de daaruit voortvloeiende structurele lasten ad € 3.938,00 te verwerken in de meerjarenbegroting 2024.