Regio

Blik versus brokjes: wat is het beste voor je kat?



pexels-irina-keda-12279458.jpg
Fotograaf Irina Keda

Het kiezen van het juiste voer voor je huisdier is altijd zo’n uitdaging. Iedereen heeft andere adviezen en elke kat is natuurlijk heel anders. De ene kat wil alleen die ene specifieke soort natvoer en de andere kat is een echte alleseter en er zijn ook katten die brokken het lekkerst vinden. Maar hoe bepaal je nou wat het beste is voor jouw kat en waar moet je op letten bij het kiezen van kattenvoer? Want je wil natuurlijk alleen het allerbeste voor jouw schatje. En er zijn zoveel verschillende soorten kattenvoer dat het echt wel heel lastig is om te kiezen wat je nou nodig hebt. In deze blog vind je de antwoorden op al je vragen, dus lees maar snel verder. 

Natvoer: de voor- en nadelen
Om te beginnen zegt de naam natvoer al dat het gaat om voeding met een hoog vochtgehalte. Dit kan heel handig zijn als je kat uit zichzelf niet voldoende water drinkt. Door natvoer te geven verklein je de kans op dehydratie en zorg je dat jouw kat gezond blijft. Als je met een heel kieskeurige eter te maken hebt, kan natvoer ook fijn zijn. De sterke geur en smaak maken dat katten natvoer vaak lekkerder vinden. Is je kat misschien een beetje te zwaar? Dan is natvoer misschien beter, dit bevat namelijk minder calorieën. Wel handig dus als je je kat wil laten afvallen. Het kan soms wel lastig zijn om natvoer te geven. Het is minder lang houdbaar en moet na opening gekoeld bewaard worden. Maar verder is natvoer voor katten een heel fijn voedingsmiddel dat meestal in de smaak valt. 

Droogvoer: de voor- en nadelen
Droogvoer is de andere optie qua kattenvoer. Het heeft een langere houdbaarheid en is daarom wat makkelijker om te voeren. Je kan het makkelijker opslaan en vaak laten mensen gewoon een bakje met kattenbrokjes staan zodat je kat lekker de hele dag kan smikkelen. Kattenbrokken zijn ook goed voor de tanden van je kat. Door te kauwen op de brokjes zorgen ze voor minder tandsteen en houden ze hun tandjes schoon. In kattenbrokjes heb je heel veel soorten en smaken. Het is misschien even zoeken, maar de kans is groot dat hier ook iets lekkers tussen zit voor jouw kat. Droogvoer bevat minder vocht en sommige katten vinden het minder smaakvol. Het is hoe dan ook belangrijk om te zorgen voor een goede voedingsbalans met genoeg voedingsstoffen. Kijk ook gewoon wat je kat lekker vindt en waar hij of zij het beste op reageert. Elk beestje is immers anders.