Overslaan en naar de inhoud gaan

Gesprekskring over lastige Bijbelverhalen rond schepping,
natuur en het leven op aarde

Door op dinsdag, 26 september, 2023 - 05:55

silhouettes-776670_1280.jpg
Foto geralt

Vijf ochtenden o.l.v. ds. Hilde van der Zwaag-Visscher

De werkgroep Vorming en Toerusting - voor inspiratie en ontmoeting - van vijf samenwerkende kerken in Veendam, Wildervank, Ommelanderwijk/Zuidwending organiseert in oktober en november vijf gespreksochtenden. Deze keer is gekozen voor vijf onderwerpen rond actuele problemen als klimaat, biodiversiteit, sociaal onrecht. Voor de ochtenden zijn prikkelende titels gekozen, zoals: ‘De mens als beeld van God – een ramp voor de aarde?’ Of: ‘De wake-up call van de profeten’. Startpunt is steeds een korte Bijbelgedeelte. Hebben we iets aan die verhalen en teksten uit een andere tijd en cultuur als we zoeken naar oplossingen? Kunnen we ons door Bijbelse inzichten laten helpen en inspireren?

De eerste reactie op teksten die een appel op ons doen is vaak afwerend: ‘Daar kan ik niks mee!’ Het druist in tegen ons gevoel, het past niet (meer) in onze samenleving of ons eigen leven, en roept in elk geval veel vragen op. Wat moeten we ermee? Moeten we zulke teksten maar overslaan en negeren, of zoeken we naar een uitleg waar we in onze tijd wél mee uit de voeten kunnen?

Vorig jaar was er voor twee series van elk vier ochtenden over lastige Bijbelverhalen veel belangstelling. Deze keer zijn het opnieuw lastige teksten, maar dan niet kris-kras gekozen, maar rond een thema dat meer en meer mensen bezighoudt. Per ochtend wordt een (heel) korte tekst gelezen en besproken volgens de handreiking van dr. Piet Schelling, emerituspredikant en publicist. Hij schreef voor het lezen van lastige Bijbelverhalen het boekje 'Vreemd en bizar'. Het is niet nodig het boekje aan te schaffen, de methode van het boekje wordt wél gebruikt maar die wordt op andere teksten toegepast. Ook nieuwe deelnemers kunnen instromen.

Er wordt een kleine bijdrage voor de koffie / thee gevraagd, maar laat dit geen drempel voor deelname zijn.

Gespreksleider is ds. Hilde van der Zwaag, als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente van de Grote Kerk Veendam.

De ochtenden zijn op woensdag 4 en 18 oktober, 1, 15 en 29 november 2023 van 10.00 – 11.30 uur, in de Bovenzaal van de Grote Kerk, J.G. Pinksterstraat 5 te Veendam.

Wie interesse heeft, is van harte welkom om mee te doen!

Opgave bij ds. Hilde van der Zwaag-Visscher, e-mail: predikantpknveendam@gmail.com  of tel. (0598) 769 044.